Viihde

”Suomalaiskustantamot tekevät e-kirjojen lukemisen vaikeaksi”

Juho Mäkinen kantaa Kindleään aina mukana. Kirjoja voi matkalle ottaa vaikka satoja, sillä ne eivät paina repussa.

Heli Koivuniemi

Suomalainen kirjakauppa avasi e-kirjakauppansa viime vuoden joulukuussa. Vuoden alusta alkaen Amazonin e-kirjoja on voinut lukea useammalla eri päätelaitteella, kun Kindle-sovelluksen voi ladata myös Applen iPadiin, Blackberryyn ja Android-käyttöjärjestelmällä toimiviin älypuhelimiin.

Tammikuun loppupuolella operaattorina tunnettu Elisa lähti mukaan e-kirjamarkkinoille. Elisa- kirja -palvelussa oli avaushetkellä 600 sähköistä kirjaa ja äänikirjoja. Nyt kirjoja on 1500 ja sovelluslatauksia on tehty lähes 50 000.

E-kirjojen lukulaitteet ovat kevyitä, ja yhteen laitteeseen mahtuu satoja kirjoja kerralla. Pieneen kokoon mahtuva runsas valikoima hyödyttää varsinkin paljon liikkuvia lukijoita. Laitteesta ja yhteyksistä riippuen joihinkin lukulaitteisiin voi ostaa ja ladata sisältöä myös langattomasti suoraan verkosta.

 

Suomalaisia e-kirjoja ei voi lukea Kindlessä, jollei lukitusta pura.”

Amazonin kolmannen sukupolven Kindleä wlanilla ilman 3g-ominaisuuksia puoli vuotta käyttänyt Juho Mäkinen on tyytyväinen hankintaansa.

 

– Olen aina lukenut kirjoja. Kirjahyllyssäni olen säilyttänyt parhaimmat ja huonoista olen yrittänyt päästä eroon. Nyt minulla ei ole enää tarvetta täyttää hyllyäni painetuilla kirjoilla, Facebookiin pelejä markkinoivan yrityksen ohjelmistosuunnittelija tiivistää.

Mäkinen kertoo e-kirjan lukukokemuksistaan omassa blogissaan juhonkoti.net. Englanninkielisiä kirjoja lukevalle Mäkiselle Amazon Kindlen valinta oli luonnollinen.

Lukulaitteen saa jenkeistä noin 70 eurolla ja Suomeen tilattuna hinta on noin 130 euroa. On kuitenkin yksi ongelma.

– Suomalaisia e-kirjoja ei voi lukea Kindlessä, jollei lukitusta pura erillisellä netistä saatavalla ohjelmalla. Se on asiaan perehtymättömälle liian mutkikasta.

Mies paheksuukin suomalaisten kustantajien päätöstä suosia muita sähköisten kirjojen lukulaitteita kuin Kindleä. Englanninkielen taitoista Mäkistä päätös ei haittaa, mutta on monia, jotka lukevat kirjansa mielellään suomenkielisinä. Jotain apua on lukulaitteen helppokäyttöisestä käännösohjelmasta.

– Lukulaitteessa on kätevä kielenkääntäjä, joka antaa napin painalluksella lyhyemmän selostuksen ja toisella pidemmän version sanan käännöksestä.

 

Mitä helpompaa kirjojen luku sähköisesti on, sitä enemmän lukijat ostavat ja käyttävät e-kirjoja.”

 

Mäkinen uskoo suomalaisten kustantajien tekevän voittoa. Hänen arvionsa mukaan voitot olisivat suuremmat, jos e-kirjoja voisi käyttää kaikissa lukulaitteissa.

– Sama kehitys nähtiin musiikkibisneksessä. Kun musiikin kopiointia yritettiin estää, kopiointia tehtiin laittomin keinoin. Mitä helpompaa kirjojen luku sähköisesti on, sitä enemmän lukijat ostavat ja käyttävät e-kirjoja.

Mäkinen huomauttaa, että e-kirjan julkaiseminen ei vaadi kustantajalta niin suurta taloudellista riskiä kuin painetun kirjan julkaiseminen ja jakeleminen. Tämä mahdollistaa vaihtoehtoisten sisältöjen aiempaa paremman esille pääsyn.

– Amazon on jo perustanut ohjelman, jolla kuka tahansa käyttäjä voi kustantaa e-kirjan. Amazon ottaa e-kirjan julkaisemisesta 30 prosenttia ja kirjan julkaisijalle 70 prosenttia.

Mikä e-kirja?

E-kirja on tiedosto, joka sisältää kirjan sisällön digitaalisessa muodossa.

E-kirjan lukemiseen tarvitaan päätelaite, joka voi olla esimerkiksi tietokone tai älypuhelin.

Miellyttävintä e-kirjan lukeminen on tarkoitukseen suunnitellulla lukulaitteella.

E-kirjan lukulaitteella lukukokemus on kuin painetussa kirjassa.

Kirjoja voi hankkia internetin kautta tai suoraan lukulaitteeseen.

Tarjolla on runsaasti myös ilmaisia e-kirjoja.

Lähde: sahkoinenkirja.fi

E-kirjanlukuohjelmia

Microsoft Reader

Adobe Reader

MobiPocket Reader

Kindle for iPhone

Kindle for Android

Calibre muuntaa lähes minkä tahansa kirjan Kindlen ymmärtämään .mobi-tiedostomuotoon.

Laitteita:

Amazon Kindle Fire

Barnes&Nobles

BeBook

Bokeen

Reader Pocket Edition

Reader Touch Edition

Loppuvuodesta tulossa Windows 8 -tabletti

Lukulevyjä:

Rocket eBook

Softbook

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat