Paikalliset

Sipoolle ehdotetaan liitoskumppaneita tammikuussa

Pian tapahtuu. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (oik.) nimeämä selvitysryhmä kertoo lähiviikkoina ehdotuksensa Sipoon tulevaisuudesta. Kunnan on selvitettävä itselleen mieluisimmat kuntaliitoskumppanit, koska väestöpohja ei yllä vaadittuun 20 000 asukkaan minimiin.

Sipoon Sanomat Crista Lassfolk-Feodoroff

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) kertoo esiselvitysryhmänsä esittävän Sipoolle potentiaalisia liitoskumppaneita tammikuun puolivälissä annettavassa kuulemisraportissa. Kuntaministeri näkee Sipoon osalta mahdolliseksi vaihtoehdoksi kunnan pilkkomisen useamman naapurin kesken.

Liitoksia tarvitaan, koska Sipoo ei täytä vahvalta peruskunnalta kuntauudistuksessa vaadittavaa vähintään 20 000 asukkaan väestömäärää. Se, että sipoolaisia on vaadittu vähimmäismäärä jo lähivuosina, ei auta.

– Sipoo ei täytä vaadittua väestömäärää nyt ja siksi velvoitamme kunnan selvittämään, mitkä osaliitokset olisivat sille hyödyllisimpiä, Virkkunen sanoo.

– Nykytila ei ole vaihtoehto. Täytyy tehdä liitoksia tai ainakin merkittävä osa päätöksenteosta etenkin kaavoituksen suhteen siirtyy metropolihallinnolle. On myös mahdollista, että tulee sekä liitoksia että yhteinen hallinto.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden osaltakaan ministeri Virkkunen ei näe Sipoon väestöpohjaa riittävänä. Ei, vaikka suunniteltu yhteistyö noin viiden tuhannen asukkaan Askolan kanssa toteutuisi.

– Se ei riitä tuomaan erityissairaanhoitoa osaksi perusterveydenhuoltoa, vaan siihen vaaditaan vähintään 50 000 asukasta. Sekä metropoliselvitys että sosiaali-ja terveyspalveluiden linjaus kulkevat käsi kädessä, Virkkunen painottaa.

Henna Virkkunen sanoo Sipoon ruotsinkielisten aseman kuntauudistuksessa hyvin tiedostetuksi. Ministeri kertoo kesällä voimaan astuvan uuden kuntarakennelain myötä muutoksia tulevan myös kielilakiin.

– Ruotsinkielisten asukkaiden prosentuaalisen määrän vähetessä heidän oikeutensa turvataan lakimuutoksilla, Virkkunen lupaa.

– Nykyinen kielilaki on tehty nykyiselle kuntarakenteelle. On luonnollista, että kuntarakenteen muuttuessa myös kielilakia tullaan päivittämään.

Ministeri Virkkunen on tietoinen sipoolaisten traumoista Lounas-Sipoon menetykseen liittyen. Hän näkee tilanteen nyt erilaisena siksi, että kautta valtakunnan kuntien hallinnon ja asukkaiden näkemykset poikkeavat usein toisistaan.

– Ihmisten arki työmatkoineen ja harrastuksineen suuntautuu usein muualle kuin kuntakeskukseen.

– Osaliitokset saattavat olla asukkaiden mielestä järkevä vaihtoehto, vaikka paikallinen hallinto näkee asian toisin.

Kuntauudistuksen tarvetta Henna Virkkunen perustelee voimakkaalla väestönkasvulla. Pääkaupunkiseudulle on ennustettu noin 350 000 uutta asukasta seuraavan parinkymmenen vuoden aikana.

– Muutoksia tarvitaan etenkin asumisen ja liikenneväylien suhteen. On jo nyt valtakunnallinen ongelma, ettei työssäkäyville ihmisille ole kohtuuhintaista vuokra-asumista tarjolla, Virkkunen muistuttaa.

Sipoon kunnan viime vuosina tekemää kehitystyötä kuntaministeri ei halua väheksyä. Hän näkee kuntien tekemän kehitystyön merkittävänä, oli kunnan tulevaisuus itsenäinen tai ei.

– Mikään sillä saralla tehty työ ei ole turhaa. Tarkoitus on, että Sipoo etsii itselleen parhaiten sopivan liitoskumppanin tai -kumppaneita ja selvittää ensi vuoden aikana liitosten vaikutukset talouteensa ja palveluihinsa.

LUE LISÄÄ SIPOON SANOMISTA!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat