Paikalliset

Virkkunen: Nyt tarvitaan liitoksia ja metropolihallintoa

Liitoksia tarvitaan. Selvitysmies Jarmo Asikainen (keskellä) totesi, että kuntaliitokset eivät ratkaise pelkästään tämän alueen ongelmia, mutta ne ovat välttämättömiä. Samalla linjalla oli kuntaministeri Henna Virkkunen. Vasemmalla selvityshenkilö Rolf Paqvalin, joka on Keravan eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja.

Sauvo Jylhä

– Nyt tarvitaan sekä kuntaliitoksia että metropolihallintoa, vakuutti hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) metropolialueen esiselvityksen julkistustilaisuudessa Helsingin Säätytalolla.

– Selvittäjien alustavat ehdotukset antavat erinomaisen pohjan jatkotyölle ja -keskusteluille kuntien kanssa. Metropolialueella seuraavina vuosina tehtävät ratkaisut ovat sekä Suomen kansantalouden että kuntatalouden kannalta keskeisessä roolissa.

Kuntaliitosten lisäksi uudistuksen tavoitteena on muodostaa metropolialueelle yhteinen hallinto. Rakennevaihtoehtoja alueen 14 kunnalle esitettiin kolmen pääkokonaisuuden verran: vähäiset kuntaliitokset ja vahva metropolihallinto tai merkittävät kuntaliitokset ja metropolikuntayhtymä, tai suurkunnat ja sopimusyhteistyö.

Kaikissa vaihtoehdoissa Sipoo esitettiin liitettäväksi Helsinkiin. Kysymykseen tulisi myös esimerkiksi kunnan jakaminen siten, että siitä osa siirtyisi Keravalle. Lisäksi esitetään osakuntaliitoksia Järvenpään Haarajoen alueella yhdessä Sipoon, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten kanssa.

Esiselvityksen tekemisestä vastasi kuusi selvityshenkilöä, jotka ovat Jarmo Asikainen, Rolf Paqvalin, Kirsi Mononen, Aija Tuimala, Juhani Turunen ja Pekka Myllyniemi.

Jarmo Asikainen huomautti, että ei hallinto ratkaise kaikkia ongelmia, eivätkä kuntaliitokset ole pelkästään myönteisiä, mutta jotain on tehtävä.

– Alueen kokonaisetu ratkaisee.

– Asuntomarkkinat ovat keskeinen kipupiste tällä alueella, jonne on tulossa 300 000 ihmistä.

Näistä moni on maahanmuuttaja, jotka on saatava sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Henna Virkkunen kertoi, että kunnilla, kuten Sipoolla, ei ole liitosvelvollisuutta toiseen kuntaan. Sen sijaan sillä on selvitysvelvollisuus eli sen on pohdittava eri vaihtoehtoja muiden kuntien kanssa.

Yhteinen näkemys tällä alueella puuttuu

Metropolikaava on keskeinen väline. Tätä korosti Rolf Paqvalin omassa puheenvuorossaan.

– Nyt Uudellamaalla tehdään vapaaehtoista yhteistyötä, mutta se ei ole riittävää.

Paqvalin uskoi, että jos kunnilta kysytään, niin ne kannattavat valtaosin ykkösvaihtoehtoa eli vähäisiä kuntaliitoksia ja vahvaa metropolihallintoa.

Avoimia kysymyksiä ovat edelleen muun muassa sairaanhoidon järjestelyt sekä valtionosuusjärjestelmien muutokset.

– Suurin ongelma on se, ettei tällä alueella ole mitään yhteistä näkemystä siitä mihin mennään, huomautti Krista Kiuru.

– Pääkaupunkiseudun kuntapäättäjiltä tarvitaan nyt yhteistä tahtotilaa.

Osakuntaliitoksesta vain myönteistä palautetta

Miten Sipoon palvelut paranevat, jos liitymme Helsinkiin, ylipormestari Jussi Pajunen?

– Mielestäni on kyse yksinkertaisesta asiasta, joka hahmottuu, kun mietitään Helsingin kaupungin 200-vuotisjuhlia pääkaupunkina. 200 vuotta sitten meillä oli muutama tuhat asukasta. Nyt olemme Helsingin seudussa, joka on suoraa jatkumoa 200 vuoden takaisesta päätöksestä. Nyt kokonaisuus muodostuu noin 14 kunnasta. Nyt on aika mennyt siihen, että pitää katsoa miten me yhdessä pärjäämme parhaiten, sanoo Jussi Pajunen.

– Uskon, että palveluja voidaan järjestää monellakin tavalla, mutta yhteinen vastuun kantaminen pitää toteutua yhdessä. Silloin korostan sitä, että vaikka selvityksessä Sipoon ja Helsingin yhdistäminen on näissä kaikissa kolmessa vaihtoehdossa, niin se ei varmaankaan ole se kaikkein tärkein asia tässä eteenpäin menossa eli miten kootaan yhteinen seutu.

– Mitä palveluihin tulee, niin osakuntaliitos, joka toteutui Östersundomin kanssa, niin ainakin se palaute, jota olen sieltä suunnalta saanut on ollut pelkästään myönteistä niistä järjestelyistä mitä silloin tapahtui, kertoi Pajunen.

– Jokaisen ihmisen pitää pystyä luottamaan siihen, että hän saa ne julkiset palvelut, joita olemme sitoutuneet järjestämään parhaalla mahdollisella tavalla.

– Korostan yhteisen seudun, yhteisen vastuunkantamisen ja yhteisen menestyksen luomista. Siinä pitää olla parhaat mahdolliset palvelut niin sipoolaisille kuin kaikille muillekin Helsingin seudun asukkaille, huomauttaa Jussi Pajunen.

LUE LISÄÄ SIPOON SANOMISTA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat