Paikalliset

Nikkilässä asuttiin jo kivikaudella

Kivikautinen koti. Tekeillä olevan Jokilaakson asemakaavan alueelta löytyi arkeologisissa kaivauksissa viisituhatta vuotta vanhan rakennuksen raunion osia. Kuva: Sipoon kunta.

Sipoon Sanomat

Nikkilään suunnitteilla olevan Jokilaakson, tuhannen asukkaan uuden asuinalueen, asemakaavan edellyttämät arkeologiset kaivaukset saatiin päätökseen kuluvalla viikolla. Entisen Nikkilän sairaalan puoleisella pellolla tehtyjen arkeologisten tutkimusten tulokset ovat mullistavia.

– Löysimme alustavan arviomme mukaan viisituhatta vuotta vanhan asumuksen ja siitä kaksi hyvin säilynyttä tulisijaa, kertoo kaivauksia luotsannut arkeologi Hannu Polviainen Mikroliitti Oy:stä.

– Lisäksi löysimme kymmenittäin koristeltujen saviesineiden osia, jotka viittaisivat maataloutta ja karjanhoitoa harjoittaneeseen kulttuuriin.

Jos muinaiseksi nuora-keramiikaksi tunnistetuista esineistä löytyy maitoperäisiä rasvoja tai alueen maanäytteistä kyseiseltä ajanjaksolta peräisin olevia viljanjyviä, varmistavat ne kyseessä olevan Etelä-Euroopan kautta Mustaltamereltä Suomeen tulleen maanviljelijäkansan. Heidän olemassa olonsa on todistettu monissa arkeologisissa tutkimuksissa, mutta yhtään asuinrakennusta ei ole aiemmin löydetty.

– Jos analyysit vahvistavat epäilymme, on tämä valtakunnallisesti erittäin merkittävä löytö, Polviainen sanoo.

– Nyt tutkimukset jatkuvat esineistöä ja maa-aineksia analysoimalla.

Löydökset olivat Tallbackan tilan entisillä pelloilla, alle metrin syvyydessä.

Vaikka kaivaukset ovat ainakin toistaiseksi loppu, jatkuu arkeologien vielä kuukausia. Alkajaisiksi he selvittävät löytämiensä, kivistä ladottujen kuoppaliesien sijainnin suhteen asuinrakennuksen paalutukseen. Suhde kertoo tarkemmin, minkälaisesta asumuksesta oli kyse tuolloin, noin 3 000 eKr.

Maallikon korvaan kuulostaa siltä, että kaivauksia olisi syytä jatkaa ja laajentaa. Onko se tavoitteenne, Hannu Polviainen?

– Asiasta päättää Museovirasto. Meillä on aika kiitettävästi materiaalia jo nyt.

Pitäisikö arkeologisia kaivauksia jatkaa Jokilaaksossa?

Kyllä
83% (82 ääntä)
Ei
17% (17 ääntä)
Ääniä yhteensä: 99

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat