Paikalliset

Pk-seudulle oma kuntaliitosselvittäjä – Virkkunen väläyttää pakkoliitoksia

Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) mukaan valtio asettaa pääkaupunkiseudulle oman selvitysmiehen pohtimaan alueen kuntajakoa. Ministeri kannustaa kuntia jatkamaan jo päätettyjä liitosselvityksiä, mutta sanoo samalla, että ne eivät yksin riitä. Virkkusen mukaan hallitus aikoo varata myös oikeuden ohjata kuntia pakkoliitoksiin. Liitosselvitysten yhteydessä asiaa kysyttäisiin asukkailta kansanäänestyksillä.

Pk-seudulla on kuntien omasta toimesta käynnistynyt kaksi suurta kuntaliitosselvitystä. Toinen niistä on kahdeksan kunnan liitosselvitys Keski-Uudellamaalla ja toinen Espoon, Kauniaisen, Kirkkonummen ja Vihdin liitosselvitys.

Valtiovallan asettama selvitysmies ottaisi selvitettäväksi myös Helsingin ja Vantaan, jotka nyt ovat selvitysten ulkopuolella.

Toimituksen aiemmin saaman tiedon mukaan hallituksessa kaavaillaan pk-seudulle joko kahden tai kolmen suurkunnan mallia.

Kahden kunnan mallissa koko pääkaupunkiseutu (Helsinki–Espoo–Vantaa–Kauniainen) sekä Sipoo ja Kirkkonummi liitettäisiin yhteen. Sen vastaparina olisi Keski-Uudenmaan seitsemän kunnan kokonaisuus.

Toisessa vaihtoehdossa olisi kolme suurkuntaa: Helsinki–Vantaa–Sipoo-liitosselvitys on myös käynnistymässä. Sen länsipuolelle tulisi Espoo-Kaunainen-Kirkkonummi-Vihti, ja pohjoispuolelle Keski-Uudenmaan seitsemän kunnan liitos.

Virkkusen mukaan hallitus aikoo varata myös oikeuden ohjata kuntia pakkoliitoksiin. Liitosselvitysten yhteydessä asiaa kysyttäisiin asukkailta kansanäänestyksillä.

Kuntarakenneuudistusta vauhditetaan myös muilla muilla kaupunkiseuduilla. Selvitysmiesten on määrä aloittaa työnsä syksyn 2013 aikana.

Kuntaliitosselvitysten lisäksi hallitus ajaa pääkaupunkiseudulle ylikunnallista metropolihallintoa.

Vaaleilla valittavan metropolivaltuuston tärkein tehtävä olisi hyväksyä alueen metropolikaava. Se ohjaisi kuntien päätöksentekoa maankäytön, asumisen ja liikenteen asioissa sekä varmistaisi, että valtion kanssa päätetyt kaavoitus- ja asuntotavoitteet täyttyvät.

Metropolihallintoon liittyvä lainsäädäntö käynnistetään nopealla aikataululla rinnan kuntaliitosselvitysten kanssa.

Kuntaliitosten ja yhteisen hallinnon kokonaisuudesta on määrä tehdä päätökset vuoden 2015 alkuun mennessä siten. Uudet kuntarajat ja metropolihallinto voisivat silloin tulla voimaan viimeistään 2017 alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat