Paikalliset

Toinen kotimainen ehkä jo ykkösellä

Christel Liljeströmin (r.) aloite kieliopintojen aloittamisesta sipoolaiskouluissa jo 1.luokalla sai valtuustossa paljon kannatusta.

Anton Soinne

32 kunnanvaltuutettua kannattaa toisen kotimaisen kielen opiskelun aikaistamista jo 1. luokalle sipoolaiskouluissa. Valtuuston puheenjohtaja  Christel Liljeström (r.) teki asiasta aloitteen, eikä ole sen saamasta suosiosta yllättynyt.

– Kannatus on linjassa sen kanssa, että haluamme Sipoon olevan aidosti ja elävästi kaksikielinen kunta, Liljeström sanoo.

Aloite etenee nyt virkamieskäsittelyyn, kunnes palaa poliittiseen päätöksentekoon. Liljeströmin tavoite on saada päätös kielen opiskelun aikaistamisesta uuteen perusopetussuunnitelmaan, joka astuu voimaan elokuussa 2016.

– Selvitys tehdään rakentavassa hengessä eri osapuolia kuunnellen.

Ruotsinkielisten lasten kohdalla muutos tietäisi sitä, että suomen kielen opiskelu alkaisi kaksi vuotta nykyistä aikaisemmin.

– Emme ole pitäneet siitä meteliä, mutta ei ruotsinkielisillä käytännössä ole valinnanvapautta, Liljeström huomauttaa.
– Suomi alkaa aina ensin.

Suomenkielisten lasten kohdalla muutos olisi huomattavampi.

Jos ruotsin kielen opiskelu aloitetaan jo ykkösellä, siirtyy vieraiden kielten opiskelu myöhemmäksi.

Liljeströmin mukaan tämäkään ei ole ongelma.

– Kun lapsi jo pienenä oppii luontevasti uutta kieltä, muidenkin kielten opiskelu on myöhemmin helpompaa, Liljeström uskoo ja muistuttaa asiasta olevan tutkimustietoa.

Jos Liljeström aloite johtaa muutokseen sipoolaisessa opetussuunnitelmassa, ovat ensimmäiset sen raameissa koulunsa aloittavat vuonna 2009 syntyneet lapset.

Idean aloitteelleen hän sai Raaseporista, missä A1 kieltä opiskellaan Liljeströmin ehdotuksen mukaisesti. Päätös herätti siellä runsaasti vastusta suomenkielisissä perheissä.

Sipoon kunnan opetuspäällikkö Hannu Ollikainen kertoo työryhmänsä kartoittavan parhaillaan myös kielten opiskelun osuutta tulevassa opetussuunnitelmassa.

Hän huomauttaa, että ilman lisäkustannuksia kielen opiskelun määrä ei sinällään lisäänny, vain siihen käytetty aika pitenee.

– Yritämme löytää parhaan ja kustannustehokkaimman kompromissin.

LUE LISÄÄ SIPOON SANOMISTA 11.12.

Onko kielten opiskelu syytä aloittaa Sipoossa jo ensimmäisellä luokalla?

Kyllä
59% (131 ääntä)
Ei
41% (90 ääntä)
Ääniä yhteensä: 221

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat