Veden jumalat

Veden, erityisesti juomaveden, tärkeys ihmiselle on ensiarvoinen. Pelkästään jo hengissä pysymisen näkökulmasta. Ravinnotta ihmisen väitetään tulevan toimeen jopa kolme viikkoa, ilman vettä vain kolme päivää. Ei siis ihme, että veteen on aina liittynyt paljon uskomuksia ja palvontaa, joita ei ehkä nykypäivänä liiemmälti huomata.

Antiikin kreikkalaiset palvoivat veden jumalatarta, Juturnaa.

Tarinan mukaan tämä nymfi oli muista nymfeistä poiketen naissukupuolen edustaja, jonka itse pääjumala Juppiter kohotti ”jokia ja vesistöjä hallitsevaksi jumaluudeksi ryöstettyään hänen neitsyytensä”.

Myöhemmin, kun roomalaiset näitä jumaluuksia palvoivat, he perustivat kukkuloillensa Juturnan lähteen. Kerrotaan, että kun tämän lähteen vettä päällensä pirskotti, parani kaikista taudeistaan, mitä lie sitten olivatkaan.

Oli myös tapana, että Rooman tuolloinen maailman ykkösvesilaitos juhli Juturnan päivää aina tammikuun 12. päivä. On sitä joskus tämänkin alueen vesilaitoksen juhlapäivänä muistettu.

Näitä vedelle pyhitettyjä muita juhlapäiviähän ovat nykyisin maailman vesipäivä maaliskuun 22. päivänä ja tietenkin Esterin nimipäivä 16. toukokuuta.

Vielä edellä mainittua varhaisempaa perua on muinaisten mesopotamialaisten historiasta löytynyt veden jumala Ea, joka vedenpaisumustarinan mukaan osasi neuvoa pääsankaria rakentamaan laivan tulvan varalle. Niin koko porukka pelastui pääskysineen kaikkineen veden jumalalta tulleen vihjeen avulla.

”Me kalamiehetkunnioitammeAhtia vielätänäkin päivänä

Meidän suomalaisten kuuluisin veden jumala on tietysti Ahti, tuo ”vein kultaisten kuninkas”. Me kalamiehet erityisesti kunnioitamme Ahtia vielä tänäkin päivänä sanonnalla ”Ahti suo antejaan”.

Harvempi ehkä muistaa, että Ahdilla on myös naiskaveri, Vellamo, joka on Ahtia lempeämpi rantavesien kaunotar. Ahtihan on kuvattu yleensä syvien vesien tuiman näköisenä atrainmiehenä.

Ylläksen polkuja tallatessani huomasin tietotaulusta saamelaisten tarinan jumalista. Sieltä löytyi yhtenä tärkeimmistä myös veden jumala nimeltä Ahcolmmai. Muita jumalia olivat ainakin auringon, ukkosen, tuulen ja kuun jumalat, joilla kaikilla oli voimaa ja valtaa ylläpitää ihmisten hyvää kuntoa.

Jumalia tai ei, vettä tarvitaan. Esimerkiksi Sipoossa vesijohtoverkkoon pumpataan joka päivä lähes 3 miljoonaa litraa puhdasta vettä, jota sitten käytetään mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.

Juomavedeksihän tästä määrästä menee vain alle 1 prosentti, kotitalouksien osuus kaiken kaikkiaankin on alle puolet. Teollisuus, palvelutoiminnat ja – harmillista kyllä – verkoston vuotovedet ovat se toinen puoli.

Vedenhän tiedetään riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Kylläkin sillä edellytyksellä, että saamme pitää niin pinta- kuin erityisesti pohjavetemme puhtaina ja määrältään luonnon mukaisina tulevien sukupolvien tarpeisiin.

Kirjoittaja on Tuusulan seudun vesilaitoskuntayhtymän toimitusjohtaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat