Sipoolaispojalla oli 10 ampumavammaa. Pahoinpitelyä tutkineen poliisin menettelystä kantelu oikeusasiamiehelle

Poliisi sai valmiiksi esitutkinnan epäillystä pahoinpitelystä, jossa nuoret löivät, potkivat ja ampuivat kuula-aseella 15-vuotiasta sipoolaispoikaa.

ARKISTO/Lotta Åberg

Joukko nuoria löi, potki ja ampui kuula-aseella 15-vuotiasta sipoolaispoikaa 15.1. Leppätien koulun pihalla. Yksi paikalla olleista nuorista videokuvasi tapahtumat.

Poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi.

Sipoolaispojalla oli pahoinpitelyn jäljiltä kymmenen ampumavammaa sekä mustelmia ja haavaumia.

Pahoinpitely päättyi lopulta, kun sen alkupuolella maahan kaadettu poika pääsi irti pahoinpitelijöiden otteesta. Omin voimin kotiin päässeen pojan äiti kutsui hätäkeskuksen kautta apua. Ambulanssi tuli paikalle, mutta ei poliisi, vaikka uhrin äiti halusi myös poliisin tuoreeltaan selvittämään pahoinpitelyä.

Sipoolaispoika valitti erityisesti kipeää selkäänsä ja turvonneita silmäkulmiaan sekä poskeaan.

Lääkärilausunnon perusteella sipoolaispoika pahoinpideltiin laajasti ja hänelle olisi voinut syntyä pysyviä vammoja. Lausunnossa muistutetaan, että uhrille olisi todennäköisesti aiheutunut näkökykyyn vaikuttava pysyvä vamma luodin osuessa silmään.

– Tutkitun kertoma ja todetut löydökset sopivat hyvin yhteen, lääkärilausunnossa ilmoitetaan.

Poliisin tekemän esitutkinnan perusteella asiassa on syytä epäillä pahoinpitelyn tapahtuneen. Neljä alle 15-vuotiasta poikaa on epäiltyinä rikoksesta.

Rikoksesta epäillyt jätetään saattamatta syytteeseen, koska he kaikki olivat tekohetkellä alle 15-vuotiaita. Tämä päätös ei vapauta epäiltyjä mahdollisista vahingonkorvausvaatimuksista.

Tutkinnan päätös toimitetaan lastensuojeluviranomaisille mahdollisia lastensuojelutoimenpiteitä varten.

Poliisin menettelystä tutkinnassa on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kantelussa on esitetty useita kohtia, joiden mukaan poliisi ei ole hoitanut esitutkintaa tarpeeksi tehokkaasti tai huolellisesti.

Esitutkintapäätöksestä ei selviä, että kuka toi kuula-aseen pahoinpitelypaikalle.

Esitutkinnan perusteella tapahtumat jäävät monilta osin auki.

Rikoksesta epäillytkin muistavat tapahtumat eri tavoin.

Esimerkiksi lyöntien, potkujen tai ampumisten lukumäärät ja tekijät vaihtelevat todistajien ja rikoksesta epäiltyjen kertomina.

Poliisi haastatteli joko puhelimitse tai poliisiasemalla uhrin lisäksi seitsemää alle 15-vuotiasta poikaa, jotka olivat tapahtumapaikalla sunnuntai-iltapäivänä.

Yksi pojista tunnusti ampuneensa kuula-aseella uhria. Uhrin mukaan kaksi kyseisen rikoksesta epäillyn pojan ampumista luodeista osui kasvoihin, toinen rikkoen silmälaseja. Uhri kertoi esitutkinnassa, että edellä mainittu rikoksesta epäilty ei ollut ainoa häntä kuula-aseella ampunut.

Toinen rikoksesta epäilty myönsi lyöneensä muutaman kerran uhria.

Kolmas epäilty myönsi potkaisseen kerran uhria.

Neljäs epäilty tunnusti vain kaataneensa uhrin.

Tapahtumat videokuvannutta poikaa ei epäillä rikoksesta. Esitutkinnan perusteella hän näki, että uhria lyötiin ainakin kerran ja potkaistiin kaksi kertaa. Videon hän kertoi poistaneensa kännykästään ennen kuin poliisi soitti hänelle ja kysyi mitä epäillyn pahoinpitelyn aikana oli tapahtunut.

Poliisi puhutti puhelimitse myös uhrin kanssa tapaamisesta sopinutta poikaa, jota ei myöskään epäillä rikoksesta.

Poliisiasemalla käynyt uhri kertoi esitutkinnassa, että hän luuli tapaavansa vain tämän pojan, jonka kanssa sopi tapaamisesta. Uhri yllättyi, kun koulun takana odotti useita poikia.

– Häntä ei ole houkuteltu pahoinpideltäväksi, vaan eräänlainen velkasuhde on pitänyt hoitaa silloin siinä, rikoskomisario Leif Malmberg arvioi 31.1. Sipoon Sanomille.

Samana päivänä (31.1.) yksi rikoksesta epäilty kertoi poliisille, että kaksi muuta rikoksesta epäiltyä olivat sopineet jotain 15-vuotiaan sipoolaispojan pahoinpitelyyn liittyvää etukäteen. Tämän esitutkintaan kirjatun lausunnon perusteella pahoinpitelyä oli suunnittelemassa poika, jonka veli osallistui saman uhrin pahoinpitelyyn vuonna 2014. Aikaisemmassa tapauksessa uhri hakattiin ja kaadettiin sekä hänen päälle syljettiin ja virtsattiin.

– Vaikka sisarussuhde olisi ja syyllisyys kyettäisiin vahvistamaan, niin teot eivät automaattisesti liity toisiinsa – vaikka uhri olisi sama, rikoskomisario Leif Malmberg vastasi 20.1. Sipoon Sanomille.

Käyttäjän Jouni Lampinen kuva

Jouni Lampinen