Nikkilästä tehty löytö herättää epäilyksiä dopingin käytöstä

Nikkilästä löytyi lääkepaketteja, jotka antavat viitteitä, että pakettien sisältöä on voitu käyttää doping-tarkoituksessa.

Lukijan kuva

Nikkilässä kävellyt nainen näki lääkepaketteja tien varrelta. Venäjää osaavaa farmaseutti tunnisti välittömästi, että kyseessä oli epätavanomainen löytö.

Paketeissa oli ollut tamoksifeenia ja klenbuterolia. Kun jäljet tamoksifeenista ja klenbuterolista löytyvät samasta paikasta, se herättää epäilyksiä.

– Miten kukaan uskaltaa käyttää tällaisia aineita? Käyttöhetkellä henkilö ei varmasti ajattele mitä vaikutuksia lääke aiheuttaa elimistössä esimerkiksi 20 vuoden kuluttua, paketit löytänyt nainen muistuttaa.

Tamoksifeeni on lääkeaine, jota käytetään rintasyövän hoidossa. Se on väärin käytettynä rikoslain mukainen dopingaine. Tamoksifeenilla voidaan estää anabolisten steroidien aiheuttamia estrogeenisia haittoja, kuten rintojen liikakasvua.

Klenbuterolia käytetään Suomessa lähinnä eläinlääketieteessä esimerkiksi hevosen astman hoidossa. Klenbuteroli oli taannoin otsikoissa, kun saksalaiskanava ARD paljasti tietoja Jamaikan yleisurheilun dopingkulttuurista. Yhdeksän vuotta vanhoista d-näytteistä löytyi jäämiä kielletystä klenbuterolista.

Avoterveydenhuollon ylilääkäri Anna Peitola kertoo, että kunnan päihdetyöryhmän tai päivystyksen kautta ei ole tullut tietoa edellä mainituista aineista. Jos joku löytää epäilyttäviä aineita, silloin on hyvä ottaa yhteyttä poliisiin.

Käyttäjän Jouni Lampinen kuva

Jouni Lampinen