Rahalla palkitsemisella kannustetaan säästämään kunnan menoissa

Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas ja henkilöstöjohtaja Merja Soosalu näkevät bonukset verovarojen hyötykäytön maksimoimisena. – Ne kannustavat pyrkimään tavoitteisiin, kaksikko sanoo.

Crista Lassfolk-Feodoroff

KUNTA Sipoo maksoi viime vuonna johdolle ja henkilöstölle bonuksia 116 500 euroa.

Sipoon kunnassa maksetaan tulospalkkioita kunnanjohtajalle, sivistysjohtajalle, sosiaali- ja terveysjohtajalle, tekniselle johtajalle ja talousjohtajalle. Enimmillään johtajat saavat bonusta kymmenen prosenttia vuosipalkastaan.

Seitsemättä vuotta Sipoota luotsaava kunnanjohtaja Mikael Grannas sai viime vuonna ensimmäisen kerran tulospalkkiota täydet sata prosenttia perustuen vuoden 2015 tulokseen, joka oli 7,5 miljoonaa plussalla. Viime vuonna ylijäämää oli 13 miljoonaa, mutta bonuksista ei ole vielä päätetty.

– Nyt on mennyt hyvin. Aiemmin tulospalkkioni olivat noin 30–60 prosenttia maksimista, Grannas kertoo.

Yhteensä viidelle johtohenkilölle maksettiin ekstraa 42 500 euroa. Kunnanjohtaja muistuttaa, että tulospalkkioiden mahdollisuus on huomioitu peruspalkassa, joka hänen kohdallaan on kuukausittain 9 005 euroa.

– Mielestäni on reilua, että onnistuneesta työstä palkitaan, eikä raha tule kuin Manulle illallinen, Grannas sanoo.

Hän on ensimmäinen kunnan työntekijä, jonka työsopimukseen tulospalkkio sisällytettiin. Grannas sanoo suoraan, ettei olisi sopimusta muuten solminutkaan, koska Sipoossa kunnanjohtajan peruspalkka on alhaisempi kuin monissa muissa kunnissa.

Kunnanjohtajan palkitsemisesta päättää kunnanhallitus. Johtavien virkamiesten bonuksista päättää puolestaan kunnanjohtaja. Tavoitteet asettaa valtuusto ja niiden toteutumista valvoo tarkastuslautakunta.

Tulospalkkioita maksetaan johdon lisäksi työntekijöille, jotka osallistuvat kunnan säästötalkoisiin kehittämishankkeissa, joita on meneillään viitisenkymmentä.

– Kuusi kehittämishanketta palkittiin viime vuonna 73 000 eurolla, henkilöstöpäällikkö Merja Soosalu laskee.

Bonusten maksaminen on kuntasektorilla harvinainen käytäntö.

Käyttäjän crista.lassfolk-feodoroff@media.fi kuva

Crista Lassfolk-Feodoroff