Sipoota luotsaava digiosaaja Grannas juhlii viisikymppisiään

Kunnanjohtaja Mikael Grannas täyttää 50 vuotta sunnuntaina, mutta juhlii jo perjantaina kaikille kuntalaisille avoimen kävelylenkin merkeissä.

Riitta Ketola

50-VUOTIAS Kunnanjohtaja Grannas juhlii perjantaina liikkuen sipoolaisten kanssa.

Kun kunnanjohtaja Mikael Grannas aloitti työt Sipoossa keväällä 2011 hän kuvitteli, että viimeinen asia, jota hän joutuu tekemään, ovat kuntaliitosneuvottelut. Jo saman vuoden syksyllä alkoi kuitenkin koko Suomea koskettava kuntaliitosrumba.

– Sipoo teki varmaankin Suomen ennätyksen samanaikaisissa kuntaliitosselvityksissä eli neljää eri selvitystä.

Grannasta harmittaa turhan rahanmenon lisäksi ennen kaikkea se, että viranhaltijoiden aikaa kului tolkuttomasti erilaisissa palavereissa istumiseen. Nyt tilanne on onneksi rauhoittunut.

Mikael Grannas tunnetaan kuntajohtajana, joka hallitsee hyvin some-tiedottamisen ja digimaailman. Tämä juontaa juurensa siitä, että hän on tehnyt suuren osan työurastaan yksityisellä puolella teknologian parissa. Se vei hänet myös useaksi vuodeksi töihin Sveitsiin.

Jossain vaiheessa Grannaksesta alkoi kuitenkin tuntua siltä, että elämä on liian hektistä ja hän palasi Suomeen.

– Se oli elämäni radikaalein siirto, kun hyppäsin teknologiabisneksestä julkishallintoon pieneen 700 asukkaan Houtskarin saaristokuntaan, joka on kolmen lauttayhteyden päässä mantereesta.

Päätös alkoi myös kaduttaa, kun alkoivat kuntaliitosselvittelyt.

– Minä saatoin tehdä töitä 36 tuntia tai 28 tuntia yhteen menoon. Jossain vaiheessa sitä simahti ja kun heräsi, niin sitten jatkoi taas.

– Meillä ei ollut esimerkiksi kunnansihteeriä. Kun tulin myöhäislautalla mantereelta kotiin kuntaliitosneuvotteluista, menin suoraan toimistoon kirjoittamaan hallituksen esityslistaa. Kun sain sen aamulla valmiiksi ja printattua, lähdin takaisin aamulautalla mantereelle. Itse lista jaettiin sitten saarella ja kokous oli muutaman päivän kuluttua.

– Noiden syystalven synkkien saaristotyötuntien vastapainona oli kuitenkin mahdollisuus järkevien sääolosuhteiden aikana käyttää omaa venettä työmatkoihin, joka oli minulle melkein aina kuin pieni lomamatka ja voimauttavaa.

Aika Houtskarissa oli kunnalliselämän peruskoulu.

Houtskarissa Grannas viihtyi yhteensä seitsemän vuotta. Kuntaliitoksen jälkeen hän siirtyi apulaiskaupunginjohtajaksi Paraisille.

Aika Houtskarissa oli Grannaksen mukaan kunnalliselämän peruskoulu, sillä kunnanjohtaja joutui perehtymään ruohonjuuritasolla kaikkeen toimintaan aina kouluista ja vanhustenhuollosta vesilaitoksen toimintaan. Jopa lipun nosto lipputankoon kuului toimenkuvaan liputuspäivinä.

Kun Grannas 2011 aloitti Sipoossa, kunnassa oli hänen mukaansa poliittisesti hieman levotonta. Östersundomin traumat painoivat.

– Oli havaittavissa jännitteitä poliitikkojen välillä ja yhteistyö poliitikkojen ja virkamiesten välillä oli heikkoa.

Sipoolaisia Grannas pitää valveutuneina ja avarakatseisina. Se heijastuu moneen asiaan, myös poliittiseen elämään.

– Olisi vaikeaa, jos poliittinen johto olisi nurkkapatrioottinen ja suppeakatseinen, mutta sitä pelkoa meillä ei ole, valitaanpa ketä tahansa tehtäviin uudella valtuustokaudella.

Nykyajan kunnanjohtajan työtä Mikael Grannas luonnehtii sanoilla ”kuin hämähäkki verkossa”. Verkkoon kuuluvat esimerkiksi henkilöstö, kuntalaiset, yrittäjät, media, poliitikot ja seutuverkosto.

– Kaikki nämä ovat toisissaan kiinni ja jos joku kohta naksahtaa, niin verkko ei kehity ja sillä on vaikutusta jokaiseen muuhun osa-alueeseen.

Digitalisaatio on päivän sana. Grannas on tässä asiassa etujoukoissa, kun puhutaan kuntajohtajista. Hiljattain hän oli mukana kolmen hengen finaalissa, jossa valittiin Vuoden Digijohtaja. Grannas ei kisaa voittanut, mutta oli finaalin ainoa julkishallinnon edustaja.

– Digitalisaatio on kuntalaisten halu, koska he ovat tottuneet hoitamaan asioitaan 24/7, sanoo Grannas ja kertoo monen hämmästelevän, että miksi pitäisi mennä johonkin virastoon tapaamiseen, kun asian voi hoitaa verkossa. Osa sitä haluaa ja siihen pitää suoda mahdollisuus.

Grannaksen mielestä näin voidaan myös lisätä kuntalaisten omatoimisuutta.

– Kun esimerkiksi lapsi on syntynyt perheeseen, heille voisi tulla ilmoitus tarjolla olevista neuvola-ajoista. Kun lapsi kasvaa, tulisi tieto päivähoitopaikoista ja vanhemmat voisivat klikata sopivan vaihtoehdon ja niin edelleen.

– Tällaisia arjen helpottamisjuttuja varmaankin on tulevaisuudessa entistä enemmän.

Kunnanjohtaja Grannaksella on Sipoossa määräaikainen työsuhde, joka päättyy vuoden kuluttua keväällä. Ensi syksynä paikka on lain mukaan laitettava auki. Grannas kertoo ilmoittaneensa poliitikoille, että on kiinnostunut jatkamaan.

Vapaa-aikansa Mikael Grannas kuluttaa pääosin liikunnan parissa. Mieluisimpia lajeja ovat juoksu, kävely, hiihto ja kesällä melonta mökillä Houtskarissa.

Lähimetsät Nikkilässä ovat tulleet tutuiksi, mutta kun kunta kasvaa, se tarkoittaa myös esimerkiksi pururatojen menettämistä asutukselle ja siirtoa toisille reiteille.

– Vaikka se on minun lähiliikuntametsäni, jossa käyn monta kertaa viikossa, niin jonnekinhan kasvu on suunnattava. Tärkeintä on, että alueita suunnitellaan siten, että siellä säilyvät liikunta-alueet. Kyllä Sipoossa peltoja ja metsiä riittää ja Sipoonkorpi on vieressä.

– Tämä on sitä kasvun tuskaa. Sipoo on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että kun kasvu konkretisoituu, niin myös kasvukivut tuntuvat. Kyllä se minuunkin koskee, mutta kasvu tarkoittaa palvelujen lisääntymistä ja kyläraitin elävöitymistä.

Grannaksen 50-vuotispäiviä juhlitaan perjantaina 19.5. Viiden kilometrin kävelylenkki lähtee kello 13.30 Elsiestä (Jussaksentie 18). Kaikki halukkaat saavat osallistua. Syntymäpäivävastaanotto ennakkoon ilmoittautuneille on Ravintola Hilden Helmessä kello 15-19. Onnittelijat voivat halutessaan sijoittaa lahjasumman tilille FI87 4055 0012 6171 36. Kertyneillä rahoilla Grannas aikoo hankkia kuntalaisten käyttöön ulkokuntoilulaitteen Nikkilään.

Käyttäjän riitta.ketola@media.fi kuva

Riitta Ketola