Suurkaupungit vaativat sotea uuteen harkintaan – Vapaavuori allekirjoittajien joukossa

Vapaavuori nimitettiin Helsingin pormestariksi viime viikolla.

Päivi Tuovinen

Kuusi suurinta kaupunkia eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku esittävät yhteisessä kannanotossaan, että eduskunnan käsittelyssä ja osin vielä valmistelussa oleva sote- ja maakuntauudistus pitäisi ottaa vielä uuteen harkintaan.

Kannanoton mukaan suuret kaupungit on ohitettu pirstaleisessa valmistelussa ja hallituksen lähestymistapa uudistukseen on kapea ja kaavamainen.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, Tampereen pormestari Lauri Lyly, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

– Vireillä olevan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa ei ole arvioitu mitenkään uudistuksen vaikutuksia kaupunkeihin tai asukkaihin eikä siten myöskään vaikutuksia Suomen kilpailukyvylle ja kaikkien suomalaisten hyvinvoinnille, kannanotossa todetaan.

Kannanoton mukaan suuret kaupungit on pirstaleisessa lainvalmistelussa sivuutettu kokonaan. Lisäksi palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaavien toimijoiden erottaminen toisistaan yhdessä monituottajamallin kanssa on johtamassa sekavaan lopputulokseen.

Kaupunginjohtajat ja pormestarit eivät myöskään ymmärrä esitetyn sote-ratkaisun perusteella, miten ratkaisu hillitsee sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvua kolmella miljardilla.

– Sen sijaan lyhyellä aikavälillä on odotettavissa, että sosiaali- ja terveyspalve-lujen kustannukset nousevat, kannanotossa todetaan.

Kannanoton mukaan sote-uudistus on kapea ja markkinavoimiin perustuvaksi uudistukseksi "aivan liian kaavamainen". Lisäksi suunnitellut toimivallan siirrot maakunnille ja kuntien verotulojen pienentyminen vievät pohjan suurten kaupunkien omiin kilpailukyvyn parantamiselta, elinvoiman kehittämiseltä ja investoinneilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen