Pakolaisnuorista nuorimmat saatetaan siirtää pois Sipoosta

Sipoon kunta irtisanoo sopimuksensa Martinkylän ryhmäperhekodin kanssa joulukuusta alkaen, joten siellä asuvat nuoret siirretään muualle.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipooseen sijoitetuista yksin maahan tulleista nuorista turvapaikanhakijoista 35 on saanut tai saamassa kunnalta tukiasunnon. Tukenaan heillä on kymmenen kunnan palkkaamaa ohjaajaa.

Tukiasuntoihin sijoitettavat ovat 17–18 -vuotiaita. Heidän lisäkseen Sipoossa on 11 alle 17-vuotiasta sijoitettuna ostopalveluna ryhmäperhekotiin Martinkylässä. Sen kanssa tehty sopimus kuitenkin loppuu joulukuussa, koska ely-keskus tehostaa toimintaa.

Nuorten määrä on vähentynyt siinä määrin, että monissa yksiköissä on tilaa, joten osa lakkautetaan. Martinkylän 11 nuoren osalta päätös tietää näillä näkymin muuttoa Sipoosta muualle.

Sote-johtaja Leena Kokko sanoo asiaa vielä selviteltävän.

Jos valtion tuki loppuu, Sipoo jää maksumieheksi. Tähän saakka ely-keskus on korvannut kaikkien nuorten kulut sataprosenttisesti. Jatkossa näin ei enää olisi 11 alaikäisen kohdalla.

Leena Kokko kertoo saaneensa sipoolaisilta useita yhteydenottoja, joissa pyydetään kuntaa järjestämään asia niin, ettei nuorten tarvitse jättää Sipoota.

– Meidän täytyy nyt selvitellä asiaa, myös nuorten itsensä toiveet ja näkemykset, Kokko sanoo.

Sipoo sitoutui sijoittamaan 46 turvapaikanhakijaa vuonna 2016 ely-keskuksen toiveiden mukaisesti. Lisäksi Sipooseen otetaan vuosittain 10–15 kiintiöpakolaista.

Käyttäjän crista.lassfolk-feodoroff@media.fi kuva

Crista Lassfolk-Feodoroff