Mikä on Sipoon löytökissojen tilanne Porvoon Tolkkisten kissatalossa?

Löytökissan saa lain mukaan lopettaa, jos omistaja ei ilmoittaudu 15 vuorokauden aikana. Kuvan kissa ei liity tapaukseen.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ystäväni omistamalla loukulla otettiin Sipoossa kiinni kissa sen jälkeen, kun löytäjä oli sitä hoivannut kaksi viikkoa pihassaan.

Kissa toimitettiin Porvoon Tolkkisissa sijaitsevaan kissataloon.

Ystäväni kysyi kissan sinne viedessään, että ei kai tätä lopeteta? Ei lopeteta, kissatalossa luvattiin.

Löytäjä soitteli ja kyseli kissan vointia ja me Facebookissa toimivassa kissaryhmässä yritimme löytää sille kotia, ellei löytäjä itse sitä ota.

Puheluissa kissataloon kuului vaan hyvää, joten kissan sinne toimittanut mietti asiaa rauhassa. Nyt sitten hän saikin tietää, että kissa on lopetettu kissatalon toimesta. Oli muka niin arka.

Ei se mikään arka hänen pihassaan ollut.

Kissalle ei annettu edes mahdollisuutta.

Kissa oli kissatalossa vain lakisääteiset päivät, eikä koskaan edes tullut kotia hakevien kissojen listalle. Tosin sellaista listaa en kissatalolta edes löydä.

Onko se ihan tappopaikka? Jos on, ihmisten täytyy tietää että kotihoitoon ja vaan viralliset ilmoitukset elukasta.

Hirveää, olen niin järkyttynyt!

Kissojen ystävä

VASTAUS NIMIMERKILLE "KISSOJEN YSTÄVÄ"

Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys (PSEY) ry:n ylläpitämälle löytöeläintalolle tuodaan vuosittain 200 – 300 löytökissaa.

Mikäli kissan löytäjä on kiinnostunut antamaan kissalle kodin, voi kiinnostuksestaan kertoa ja tehdä alustavan varauksen tuontihetkellä tai myöhemmin tallessapitoaikana. Sillä varauksella tietenkin, että kissan alkuperäinen omistaja saattaa ilmaantua, jolloin kissa palaa omaan kotiinsa.

Kissatalolla päädytään eutanasiaan vain parantumattomasti sairaiden tai aikuisten villiintyneiden kissojen kohdalla.

Aikuisetkin villikissat saavat kuitenkin aina mahdollisuuden ja lopetuspäätös tehdään aina eläimen parasta ajatellen.

Kissan lopetuspäätös tehdään aina sen hyvinvointia ajatellen ja eläinlääkäriä konsultoiden, ettei kissa joudu kokemaan suurta stressiä päivittäin sisätilassa ja vaihtuvien hoitajien kanssa. Myös vapaaehtoisten eläinten hoitajien turvallisuus on otettava huomioon.

Kyseiseen kissaan oli yli 10 vapaaehtoista yrittänyt ottaa toistuvasti kontaktia sekä kesyttää kissaa viettämällä aikaa sen huoneessa, tuloksetta.

Valitettava asia on, ettei eutanasiapäätöksiltä voida välttyä.

Kyseinen löytäjä ei ole ollut puhelimitse yhteydessä tai tarjoutunut antamaan kissalle kotia eikä tietääksemme ole kissan talteenoton jälkeen käynyt talolla kissaa katsomassa, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus joka ilta aukioloaikanamme.

Kissasta on tehty eutanasiapäätös 1.10. sen oltua kissatalolla 23 päivää, kun lakisääteinen säilytysaika on 15 vuorokautta. Kissa oli selkeästi stressaantunut kissatalolla, minkä vuoksi meidän ja eläinlääkärin mielestä kyseisen kissan kohdalla tämä päätös oli armeliain.

Tapauksen kissa tuotiin löytöeläintalolle 7.9. Kissasta tehtiin heti talteenottopäivänä ilmoitus kotisivuillemme (virallinen tiedotuskanavamme) sekä Facebook-sivullemme.

Löytäjä oli meihin seuraavan kerran yhteydessä Facebookin kautta 15.9. viestillä, jossa tiedusteli ’eikö kissaa ole kukaan kaivannut’?

Koko muuna aikana (7.9. - 1.10.) kyseinen löytäjä ei ole kertaakaan soittanut eikä muutenkaan ollut yhteydessä kissataloon, vaikka näin antaa ymmärtää. Näin ollen hän ei ole meidän käsittääksemme ilmaissut halukkuuttaan antaa kissalle uutta kotia tai että kissalle olisi jokin taho aktiivisesti etsimässä uutta kotia.

Aikuisen villiintyneen kissan kesytysprosessi on hidas ja saattaa kestää vuosia. Löytöeläintalo ei voi ’kerätä’ eläimiä vaan niille on löydettävä mahdollisimman pian kodit, joissa kesyyntyminenkin on nopeampaa.

Löytöeläintalossa on aina oltava tilaa seuraaville apua tarvitseville.

PSEY ry. etsii löytöeläimille uudet kodit, jotka löytyvät tavallisesti kahden kuukauden kuluessa.

Löytöeläinten kanssa toimittaessa valitettava asia on, ettei eutanasiapäätöksiltä voida välttyä.

Porvoonseudun

eläinsuojeluyhdistys

(PSEY) ry:n hallitus