Nikko janoaa menestystä

Marko Nikko on valmiina MM-kisoihin, jotka järjestetään ensi vuonna Sipoossa.

Mia Lagström

Siluettiammunta Haasteellisuus tekee lajista mielenkiintoisen.

Hausjärveläiseltä mestariampuja Marko Nikolta löytyy kahdenkymmenen vuoden menestyksekkään kilpailu-uran jälkeen vielä rutkasti kisaintoa. Ensi vuonna Nikko lähtee tavoittelemaan peräti 20:ttä henkilökohtaista maailmanmestaruutta.

Nikon laji on siluettiammunta, jossa ammutaan nurin metallista valmistettuja eläimenmuotoisia tauluja. Taulujen etäisyys on pienoiskiväärillä ammuttaessa 40–100 metriä ja isokaliiperisella kiväärillä ammuttaessa 200–500 metriä.

– Taulujen pitää kaatua, pelkästä osumisesta ei saa pisteitä. Tämä on haastavaa etenkin pitkillä matkoilla. Luotiin on saatava riittävästi voimaa, jotta se kaataa 25-kiloisen taulun, Nikko kertoo.

Siluettiammunta ei ole Suomessa niin suosittu laji kuin muut ampumalajit. Harrastajia on 100-200. Suurimmat siluettiammuntamaat ovat Saksa, Ranska, Itävalta ja Yhdysvallat, joista tulevat myös kovimmat kanssakilpailijat. Oman kisamenestyksensä salaisuudeksi Nikko veikkailee ahkeran harjoittelun lisäksi rauhallista luonnetta.

– Ammunnassa ote ei saa herpaantua hetkeksikään, sillä tähtäin elää koko ajan. Kun tähtäin on kohdillaan, on annettava mennä. Liikaa ei saa jäädä asiaa miettimään. Piuhan sormenpäästä aivoihin tulee olla kunnossa.

Siluettiammunnassa ampujan apuna toimii spotteri, joka tarkkailee suoritusta kiikareilla ja kertoo ampujalle, mihin kohtaan luoti osui. Pitkillä matkoilla ampujan on hankala nähdä osumia itse. Luoti kulkee niin nopealla vauhdilla, että sen lennon näkee vain pienenä ilmapyörteenä.

– Osumakohta on tärkeä tietää, sillä pitkillä matkoilla tuuli voi muuttaa radikaalisti luodin lentorataa. Näin tähtäystä voi muuttaa tarpeen mukaan.

Tarkkojen silmien lisäksi spotterin on osattava reagoida ja antaa neuvonsa ampujalle nopeassa tahdissa, sillä ampujalla on kisoissa vain kaksi ja puoli minuuttia aikaa ampua viisi laukausta.

– Siinä ei ole aikaa jaaritella.

Nikon spotterina kisoissa toimii oma vaimo, joka on hoitanut hommansa välillä niin hyvin, että kanssakilpailijat ovat pyytäneet häntä lainaksi. Ammunnasta on innostunut myös perheen tytär, joka on voittanut junioreiden Pohjoismaisissa mestaruuskisoissa kultaa.

– Hänen pääasiallinen harrastuksensa on kuitenkin viulun ja pianon soitto. Aika ei riitä kaikkeen.

Tulevat MM-kisat käydään miehen kotikentällä Sipoossa. Tämä on Nikon mukaan varsin hyvä juttu. Kisajärjestelyt toimivat Suomessa hyvin ja pääsee vähemmällä matkustamisella. Ulkomaille mentäessä joutuu aina jännittämään, pysyvätkö aseet lentorahdissa ehjänä ja pääsevätkö patruunat ajoissa tullista läpi.

Mia Lagström