Kaunis kiitos itsenäisestä Suomesta - sankarihaudoille etsitään kunniavartioon kaatuneiden ikäisiä miehiä

Carola Juselius hoitaa kunniavartion järjestelyjä Sipoon kunnan nimissä. Hänen setänsä Lars Björkell puolestaan on Sipoon sotaveteraanien yhdistyksen puheenjohtaja. – Tilaisuudesta tulee hieno kunnianosoitus , kaksikko sanoo.

Crista Lassfolk-Feodoroff

SUOMI100 Sankarihaudoille etsitään kunniavartioon kaatuneiden ikäisiä miehiä 190.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi sankarihaudoille järjestetään itsenäisyyspäivänä poikkeuksellisia kunniavartioita.

Valtakunnallisen Suomi100 -hankkeen alla toteutettavan kunniavartion ideana on saada jokaiselle sankarihaudalle seisomaan samanikäinen mies kuin vainaja oli kaatuessaan.

Sipoossa tarve on 190:lle vapaaehtoiselle, jotka mahtuvat ikähaitariin 18–41 vuotta. Ilmoittautumisia on tullut 43.

– Mukaan voi ilmoittautua vielä 5. joulukuuta saakka, kertoo järjestelyvastuun ottaneen Sipoon kunnan edustaja Carola Juselius.

– Ohjeistan jokaisen osallistujan erikseen, joten jos idea kiinnostaa, niin reippaasti vain yhteys minuun.

Jo ilmoittautuneiden joukossa on muutama henkilö, jotka ovat toivoneet saavansa osallistua kunniavartioon sukulaisensa haudalla, vaikka ovatkin eri ikäisiä kuin kaatunut.

– Tässä olemme nyt joustaneet, mutta muutamista kyselyistä huolimatta naiset voivat osallistua vain yleisönä Suomi100 -hankkeen alkuperäisen idean mukaisesti, Juselius kertoo.

Sipoon sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Lars Björkell toivottaa poikkeuksellisen kunniavartion tervetulleeksi.

Yhdistykselle itsenäisyyspäivän juhlallisuudet sankarihaudoilla ovat jokavuotinen perinne. Nyt puheenjohtaja toivoo, että toteutettava kokemuselämys kerää paikalle tavallista runsaammin yleisöä.

– Odotan tilaisuudesta tulevan koskettavan, mutta arvokkaan, Björkell sanoo.

– Meillä on pieneksi kunnaksi paljon sankarihautoja.

Itsenäisyyspäivän kunniavartio pidetään kello 14 alkavan kaksikielisen Jumalanpalveluksen jälkeen. Sipoon kirkosta siirrytään noin kello 14.30 Vanhan kirkon edustalla sijaitseville sankarihaudoille veteraaniyhdistyksen johtamassa lippukulkueessa. Yleisö voi halutessaan tulla suoraan sankarihaudoille.

Käyttäjän crista.lassfolk-feodoroff@media.fi kuva

Crista Lassfolk-Feodoroff