Sipoosta mallia soteen

Kati Liukko on vastaisuudessa kiinni Porvoossa "30-prosenttisella napanuoralla". Päätyö on nyt maakunnan sote-liikelaitoksen toiminnan suunnittelussa.

Juha Perämäki

SOTE Sipoolainen Kati Liukko luotsaa soten maakuntamallia Itä-Uudenmaan osalta.

Paljon on tapahtunut neljän vuoden aikana, jotka Sipoon entinen johtava lääkäri Kati Liukko on työskennellyt Porvoossa.

Hän toimi ensin kaupungin terveyspalvelujen johtajana ja viimeisimmän vuoden aikuisten sote-palvelujen johtajana.

Lääkärivakansseihin on löytynyt vakituiset tekijät, hoitotyön kehittäminen, henkilökunnan koulutustason nostaminen, työllisyyspalveluissa muun muassa pitkäaikaistyöttömien moniammatillisen työkykytiimin perustaminen ja kaiken päälle organisaatiomuutos, joka yhdisti Porvoon sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Tulin kaupunkiin, jonka palveluissa oli paljon parantamisen varaa. Paljon oli sellaista, mikä toimi hyvin, mutta paljon myös sellaista, joka olisi voinut toimia vielä paremminkin. Pala kerrallaan lähdimme miettimään eteenpäin ja parantamaan, Liukko kuvaa.

– Yksi iso kesken oleva juttu on palvelujen saatavuuden parantaminen.

Lean-mallin mukainen kehittämistyö on leimannut Liukon työnkuvaa vahvasti.

– Leanissä ideana on se, että asiakas on ykkönen. Prosesseista tehdään mahdollisimman sujuvat, ja kaikki turha sählääminen ja pompottelu jää pois, Liukko kuvaa.

Liukko iloitsee, että sai nähdä, miten ihmisen elinkaareen perustuvat palvelukokonaisuudet ovat saaneet aikaan aitoja yhteistyöprosesseja sosiaali- ja terveystoimen välillä.

– Elinkaarimalli oli minulle sydämen asia Sipoossa työskennellessäni, ja halusin edesauttaa mallin hyödyntämistä myös Porvoossa. Olin tosi iloinen, kun meidän johtoryhmämme oli vuosi sitten syksyllä yksimielinen siitä, että siihen siirrytään, Liukko sanoo.

– Olen saanut olla sanansaattaja ja voinut kertoa Sipoon positiivista kokemuksista, saanut ihmiset innostumaan ja ottamaan asioista selvää.

Joulukuusta lähtien Liukko on käyttänyt 70-prosenttisesti työajastaan tulevan uuden Uudenmaan maakunnan sote-valmisteluun Itä-Uudenmaan alueesta vastaavana hankejohtajana. Porvoossa hän jatkaa edelleen lean-kehitystehtävissä ja johtavana lääkärinä.

Sote-lait ovat saaneet murskakritiikkiä, mutta Liukon mukaan maakuntavalmistelua tekevissä tiimeissä on vahva usko siihen, että hyvä tulee ja palvelut paranevat.

– Systeemi ei ole heti alussa täydellinen, mutta ei koskaan pystytä mitään parantamaan, jos emme koskaan saa lähtölaukausta.

Kati Liukon tehtävänä on suunnitella Uudenmaan tulevan maakunnan sote-liikelaitoksen toimintaa ja käynnistämistä.

Erityisvastuualueena ovat liikelaitoksen peruspalvelut ja itäisen Uudenmaan palvelukokonaisuus.

Näkökulma on palvelujen tuottamisessa: millaisia palveluja maakunnan liikelaitos jatkossa tuottaa, mitä tarjotaan lähipalveluina, mitä asiantuntijapalveluja maakunta voi tarjota kunnille ja niin edelleen.

Valmista vuoteen 2020 mennessä

Kati Liukon työ Uudenmaan sote-liikelaitoksen suunnittelussa on nyt alkanut, mutta taustatyötä on toki tehty jo aiemmin lukuisissa valmisteluryhmissä.

– Ymmärrämme kyllä, että meillä on edessä valtava asia ja aikataulu on tiukka. Meillä on kuitenkin vahva usko ja visio siitä, että voimme tehdä tästä tosi hyvän.

– Suurin tavoite on, että 1.1.2020 Uudenmaan maakunnan sote-liikelaitos on pystyssä, ja että sitä ennen ja sen jälkeen palvelut toimivat ja ihmiset saavat sote-palveluilta sen mitä tarvitsevat.

Written by:

Ulla Mether

Ota yhteyttä