Lännen Media: Jo sakkorikos voi viivyttää Suomen kansalaisuutta toivovan haaveita – kansalaisuusarvioinnissa huomioidaan rikokset vähintään viiden vuoden ajalta

Maahanmuuttovirasto eli Migri on linjannut joulukuussa päivitetyssä sisäisessä ohjeessaan, että se ottaa kansalaisuusarvioinnissa huomioon hakijan rikokset vähintään viiden vuoden takaiselta ajalta.

Riitta Ketola

Suomen kansalaisuutta haluavan henkilön tekemät rikokset voivat vaikuttaa vuosienkin jälkeen siihen, voidaanko tälle myöntää kansalaisuus, kertoo Lännen Media.

Maahanmuuttovirasto eli Migri on linjannut joulukuussa päivitetyssä sisäisessä ohjeessaan, että se ottaa kansalaisuusarvioinnissa huomioon hakijan rikokset vähintään viiden vuoden takaiselta ajalta. Migrin arvioinnin alarajana ovat sellaiset rikokset, joista on tuomittu vähintään 30 päiväsakkoa. Esimerkiksi rattijuopumus voi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Migrin kansalaisuusyksikön tulosalueen johtaja Anu Soramäki sanoo Lännen Medialle, että lähtökohtana ovat lainvoimaiset rangaistukset. Soramäen mukaan jokainen kansalaisuushakemus arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

Nuoriso-, valvonta- ja yhdyskuntarangaistukseen, yhdyskuntapalveluun tai ehdolliseen vankeuteen tuomittujen teot voidaan huomioida vielä viittä vuotta pidemmältä ajalta. Lännen Median Migriltä pyytämän ohjeen mukaan vaikutusta on myös sillä, kuinka monesta rikoksesta hakija on tuomittu.

Soramäen mukaan Migri on noudattanut päätöksissään samoja linjauksia useita vuosia.

Kansalaisuuslain mukaan Suomen kansalaisuutta hakevan yhtenä ehtona on, että niin sanotun nuhteettomuusedellytyksen on täytyttävä, eli hakijalla ei saa olla kontollaan rikesakkoa kovempia rangaistuksia tai lähestymiskieltoa.

Maahanmuuttovirasto arvioi kansalaisuushakemusten määrän kasvavan jo ensi vuonna. Taustalla on Soramäen mukaan Suomeen loppuvuonna 2015 saapunut poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijamäärä.

Kansalaisuushakemusten määrät ovat jo nyt olleet kasvussa, ja Venäjän kansalaiset ovat Migrin mukaan suurin hakijaryhmä. Kansalaisuushakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin 7–10 kuukautta.

Lue Lännen Median uutinen kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä