RKP:n edustajat: Maakuntauudistus ei vaikuta hyvältä

Kansanedustaja Mikaela Nylander ei innostu kaikista uudistuksista.

Jouni Lampinen

Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist arvioi, että sote- ja maakuntauudistus ei luo tarpeeksi valoisia näkymiä nykyisessä muodossaan.

Jouni Lampinen

RKP järjesti keskustelutilaisuuden sote- ja maakuntauudistuksesta viime lauantaina Nikkilässä. Paikalla olivat Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist (r.) ja kunnanhallituksen jäsen Clara Lindqvist (r.) sekä porvoolainen kansanedustaja Mikaela Nylander (r.).

He eivät ole tyytyväisiä uudistusnäkymiin.

Historiallisen iso uudistus vaikuttaa kuntien rooliin. Kuntien valta kapenee, mutta se ei ole itsessään kritiikin syy. He pelkäävät kuntalaisten palveluiden heikkenevän.

– Näen, että Sipoon ja myös Uudenmaan näkökulmasta kuntien olisi saatava suurempi vastuu sosiaali- ja lähipalveluista, Kaj Lindqvist sanoo.

Lindqvist näkee, että nyt tekeillä olevaa uudistusta pitäisi muuttaa, jotta kuntalaisten palveluiden laatu ja toiminnan taloudellisuus olisivat uskottavammalla pohjalla.

Kun puolet nykyisistä toiminnoista katoaa kunnan käsistä, se muuttaa myös Sipoonkin taloudellista vaikuttavuutta. Ja pienemmän toimijan asema on esimerkiksi rahoitusta haettaessa huonompi kuin isomman, Kaj Lindqvist tietää.

– Saammeko sitten rahoitusta uusiin kouluihin ja päiväkoteihin yhtä hyvin kuin tänä päivänä?

Maakuntavaalien vaalijärjestelmästä ei herätä luottamusta Kaj Lindqvistissä.

– Koko Uudenmaan muodostaminen yhdeksi vaalipiiriksi tarkoittaisi, että useimmat Uudenmaan kunnat eivät saisi edustajaa maakuntavaltuustoon.

Myös Clara Lindqvist huomautti puheenvuoronsa aluksi, että rahoitustilanne muuttuu ratkaisevalla tavalla kunnissa, joiden vastuulta katoavat sote-palvelut.

Paikalliseen ruokaravintolaan oli kerääntynyt noin 20 vierasta Nikkilässä.

Ihmiset tuntuivat jakavan huolen tulevasta.

Eduskunta käsittelee kevään aikana kaikki sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait.

Kansanedustaja Mikaela Nylander oli monen muun asian ohella huolissaan ruotsinkielen asemasta sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen – jos uudistus siis toteutuu.

Nylander muistuttaa samalla, että perustuslakivaliokunta on vielä työnsä alkuvaiheessa.

– Perustuslaki on perusturva kaikille. Perustuslaki on luotu sen takia, että on perusoikeudet ja tietty vakaus yhteiskunnassa. Jos yritetään tehdä liian isoja muutoksia, näen, että perustuslaki ei salli tätä. Mutta, perustuslaki sallii, että tehdään uusia tulkintoja esimerkiksi kielellisistä oikeuksista.

Kova kiire

– Eduskuntakäsittelyssä ongelmana on, että meillä on niin valtava kiire. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta aikoo kuulla yli 200 asiantuntijaa. Ja kesäkuun alkupuolella pitäisi olla valmista. Ja tämä tuli muutama viikko sitten eduskuntaan, kansanedustaja Mikaela Nylander sanoo.

– Jos ajatellaan oikeus- tai potilasturvaa, niin kiire on uhkamme nyt. Kiire on suurin vihollinen eduskunnassa tällä hetkellä.

Jos uudistusaikeet toteutuvat aiotussa aikataulussa, vastuu sote-palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille vuonna 2020. Perustuslaki ei estä uudistuksia, mutta se sallii vain tietyn tyyppisiä.

Written by:

Jouni Lampinen

Ota yhteyttä