Puheenaihe

Helsingin hyppyrimäkikuolemassa useita tuomioita – 16-vuotias tyttö kuoli traagisessa turmassa

Alastulorinnettä laskeneet nuoret törmäsivät rinteen poikki viritettyyn vaijeriin Herttoniemen hyppyrimäessä elokuussa 2015

Arkisto / Sirpa Repo

Kolme Helsingin kaupungin liikuntaviraston palkollista ja kaksi Helsingin mäkihyppääjät ry:n vastuuhenkilöä on tuomittu kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksista sakkorangaistuksiin Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa.

Lisäksi Helsingin kaupungin liikuntaviraston osastopäällikkönä toiminut Stefan Fröberg tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin käräjäoikeus antoi jutussa tuomion torstaina.

16-vuotias tyttö kuoli ja kaksi muuta nuorta loukkaantui heidän laskettua hyppyrimäen alastulorinnettä ja törmättyä rinteen poikki viritettyyn elokuussa 2015. Nuoret olivat olleet viettämässä iltaa hyppyrimäellä.

Oikeuden mukaan tuomitut laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, että Herttoniemen ison hyppyrimäen alastulorinteeseen asennetut vaijerit eivät aiheuta vaaraa alueella oleskeleville. Vaijerit oli viritetty ilkivallan ehkäisemiseksi.

Oikeus katsoi, että vastaajat olivat tienneet vaijereista ja siitä, että hyppyrimäkialueella oli oleskellut myös ulkopuolisia ihmisiä.

Näin ollen vastaajat olivat tienneet myös vaijereihin liittyvistä turvallisuusriskeistä ja vaaratilanteen mahdollisuudesta.

Kaikilla vastaajilla oli ollut kokemuksensa ja tehtävänsä johdosta tavanomaista parempi tietämys ulkoilualueista, niiden käytöstä sekä turvallisuuteen vaikuttavista seikoista.

Vastaajien laiminlyönti oli suorassa syy-yhteydessä kuolemaan ja aiheutuneisiin vammoihin, oikeus päätteli.

Käräjäoikeus tuomitsi Fröbergille 40 päiväsakkoa ja muille vastaajille 30 päiväsakkoa.

Lisäksi vastaajat velvoitettiin suorittamaan asianomistajille vahingonkorvauksia muun muassa tilapäisestä ja pysyvästä haitasta sekä menehtyneen tytön oikeudenomistajille hautaamiskustannuksista.

Käräjäoikeuden mukaan ensisijaisessa vastuussa korvauksista oli isännänvastuun nojalla Helsingin kaupunki.

Koska vastaajien menettely ei ollut ollut törkeän huolimatonta, korvausta loukkauksen aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä ei tuomittu.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ollut yksimielinen. 

Eriävän mielipiteen mukaan syyte olisi tullut kokonaisuudessaan hylätä. Asianomistajat olivat omalla varomattomalla menettelyllään myötävaikuttaneet heille aiheutuneisiin seurauksiin, eikä rikosvastuuta siksi syntynyt.

Fröbergin osalta asiassa jäi lisäksi näyttämättä, että hän olisi tiennyt alastulorinteeseen asennetusta vaijerista. Ainakin vahingonkorvauksia tuli sovitella asianomistajien oman myötävaikutuksen perusteella puoleen tuomituista määristä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat