Paikalliset

Kaunis kouluhistoria ei tuhoutunut tulipalossa

Per-Inge Nordström (vas.) ja Rauno Haapaniemi muistuttavat, että kylttiin on painettu QR-koodi, jonka vieraat voivat ladata älypuhelimillaan ja saada näin tarkempaa tietoa koulurakennuksen historiasta.

Jouni Lampinen

Eläkkeellä olevat opettajat Per-Inge Nordström ja Rauno Haapaniemi nauttivat kesäpäivästä Brobölentien varrella. Sipoon koulumuseon edustajat esittelevät kyltin, joka on pystytetty Sipoon ensimmäisen kunnallisen koulun historian valaisemiseksi.

Kyltti on löydettävissä Brobölentieltä, Staffaksentien ja Katajamäentien välistä, paikasta, josta voi kuulla liikenteen ääniä Öljytieltä.

Kyrkobyn kansakoulu toimi 1878-1913 ja se oli poikakoulu, jonne tytöillä ei ollut pääsyä. Pitäjän ensimmäinen kunnallinen koulurakennus oli tehnyt tehtävänsä 1913, kun uusi koulu rakennettiin kylän keskustaan.

Rakennus sai uudelleen eloa alkuperäisessä tarkoituksessaan, kun sinne muutti Nikkilän yksityinen keskikoulu syksyllä 1939.

Koulun uusi toimintakausi jäi kuitenkin verrattain lyhyeksi, kun koulurakennus tuhoutui tulipalossa 20. päivä tammikuuta 1945.

– Kyrkobyn kansakoulu oli ensimmäinen kunnallinen koulu, mutta aivan ensimmäinen koulu Sipoossa oli yksityinen ja tytöille, Nordström tarkentaa.

Sipoon koulumuseon puheenjohtaja Nordström ja yhdistyksen hallituksen jäsen Haapaniemi painottavat paikallishistorian tuntemisen avartavaa vaikutusta.

– Näin vanhana valtuutettuna muistan, miten valtuustossakin on aina puhuttu lämpimästi, että miten saadaan uusia asukkaita kotiutettua ja tuntemaan kotiseutua. Hyvin vähän sen eteen on tehty. Tämä on meidän (Sipoon koulumuseon) osuutemme siihen, että Sipoon kotiseutuhistoria tulisi tunnetuksi, Rauno Haapaniemi sanoo.

– Tämä on vanhoille ihmisille, jotka muistelevat ja myös uusille ihmisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat