Paikalliset

Laittomien pommien räjäyttely kylvää pelkoa Söderkullassa – Räjähderikoksesta sakkoja tai vankeutta

Poliisin saamien ilmoitusten perusteella räjähdysäänet eivät rajoitu tiukasti tietylle alueelle, vaan niiden on ilmoitettu kantautuvan eri puolilta Söderkullaa.

Sauvo Jylhä

Poliisi selvittää parhaillaan Sipoon Söderkullan ympäristöstä kuuluneiden räjähdysäänien taustoja ja syitä.

Selvityksen alla on mahdollisuus, että räjähdysäänet olisivat seurausta niin sanotuista pullopommeista. Ainakin on viitteitä siitä, että joillakin nuorilla olisi ollut tekeillä pullopommeja.

Itä-Uudenmaan poliisin komisario Olavi Merihaara kannustaa epäilyttäviä räjähdysääniä kuulevia ilmoittamaan tiedoistaan poliisille.

– Poliisilla ei ole omia havaintoja pullopommien räjäyttämisestä, mutta olemme saaneet tällaiseen toimintaan viittaavia ilmoituksia.

Jos joku näkee pullopommeja, niin silloin on asiasta syytä soittaa välittömästi hätäkeskukseen numeroon 112.

Kaikki räjähdysäänet eivät tarkoita, että kyseessä olisi pullopommi.

Muiden muassa rakennustyömailta kuuluu ääniä, jotka voivat aiheuttaa turhaakin huolta pullopommien räjäyttelystä. Toisaalta esimerkiksi virka-ajan ulkopuolella kuuluvat räjähdykset rajaavat rakennustyömailla tapahtuvan toiminnan usein pois mahdollisten äänilähteiden listalta.

Komisario Olavi Merihaara muistuttaa, että omatekoisten pommien aiheuttaman äänihaitan lisäksi pommien tekijät altistuvat vaaraan niitä tehdessään ja niitä räjäytellessään.

Räjähtäessään muovipullo sirpaloituu ja syövyttävät aineet voivat aiheuttaa vakavia vammoja. Myös pommien riekaleissa vielä olevat ainejäämät voivat aiheuttaa vammoja iholle joutuessaan.

Tällaisia tulee harvakseltaan esiin.

Pullopommien tekijät ja niitä räjäyttävät henkilöt syyllistyvät kiellettyyn toimintaan.

– Lain mukaan räjähderikoksesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta, Merihaara sanoo.

Poliisin saamien ilmoitusten perusteella räjähdysäänet eivät rajoitu tiukasti tietylle alueelle, vaan niiden on ilmoitettu kantautuvan eri puolilta Söderkullaa.

Merihaara sanoo, että pullopommien tekemisessä tai niiden räjäyttämisessä ei ole poliisin tietoon tulleiden tapausten perusteella kyseessä yleinen ilmiö.

– Tällaisia tulee harvakseltaan esiin.

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan aiheesta lastensa kanssa ja kertomaan omatekoisten pommien aiheuttamista vaaroista.

Esimerkiksi Sipoonlahden koulun oppilaita ja heidän vanhempiaan on informoitu epäilyistä. Oppilaiden kanssa on myös keskustelu omatekoisten pommien vaaroista.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävä toiminta on kiinnostunut tekijöiden tavoittamiseksi johtavista tiedoista, joita voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat