Puheenaihe

Onko kodissasi tämä 5–6 euron astia? Se voi olla korvaamaton poikkeustilassa

Kuvituskuva.

Arkisto

Porvoossa äskettäin järjestettyjen Varautumispäivien yksi aiheista oli kotivara, eli se, kuinka kodeissa pitäisi varautua yllättävään tilanteeseen, kuten useiksi päiviksi sähköt katkaisevaan myrskyyn tai muuhun ennalta-arvaamattomaan tilanteeseen.

– Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi, sanoo Porvoon Reserviupseerikerhon Antti Rytivaara.

– Juomavesi on tärkeintä. 15 litran kanistereita saa viidellä–kuudella eurolla. Sellainen on aina hyvä olla kotona.

Kotivara ei nykyisin tarkoita erillistä ruokavarastoa, vaan Rytivaara kehottaa miettimään omien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta tuotteita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina, mutta kotona on aina jotain, jos kaupat sulkevat ovensa tai liikkumaan ei pääse.

– Jokainen voi miettiä omalta osaltaan, miten toimia, jos katastrofi pitkittyy. Jos on säännöllinen lääkitys, niin haetaanko seuraavat lääkkeet vasta kun on enää yksi pilleri jäljellä, vai jo aikaisemmin? Löytyykö kotoa pattereilla toimiva taskulamppu, joka toimii silloinkin, kun puhelinta ei voi sähkökatkon vuoksi ladata? Kuinka saadaan tietoa? Patteriradio toimii silloinkin, kun kännykkää ei voi ladata, Rytivaara luettelee.

 Rytivaara muistuttaa, että laajan sähkökatkon aikana bensapumput ja pankkiautomaatit lopettavat välittömästi toimintansa. Tämäkin kannattaisi huomioida aivan tavallisessa arjessa. 

– Menenkö tankkaamaan vasta, kun tankki on tyhjä, vai täytänkö sen, kun se on puolillaan? Käteinen raha on häviämässä yhteiskunnasta. Ehkä sitä kannattaa pitää vähän kotona.

Selviäisitkö sinä poikkeustilanteesta?

Kyllä, ainakin viikon tai pidempäänkin
41% (448 ääntä)
Kyllä, ainakin 1-3 vuorokautta
40% (436 ääntä)
Kyllä, ainakin 1 vuorokauden
11% (117 ääntä)
En
8% (92 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1093

Kotivara

Viikoksi yhdelle henkilölle:
0,5 kg perunaa
0,5 kg ohraa ja makaronia
0,5 kg öljyjä ja rasvoja
0,5 kg sokeria, hunajaa
1 litra UHT-maitoa
16 litraa vettä
Lisäksi tarvitaan: 1,5 kg viljatuotteita ja pähkinöitä, 1,3 kg maitoa ja maitotuotteita, 1,5 kg vihanneksia ja juureksia, 1 kg hedelmiä ja marjoja, 1 kg lihaa, kalaa ja kananmunia, 1 kg herkkuja. 
Muut välttämättömyystarvikkeet: lääkkeet, tölkinavaaja, radio ja paristot, hygieniatarvikkeet, tuorekelmut, teippi, muovipurkit, taskulamppu ja paristot, joditabletit, kynttilät ja tulitikut, käteistä rahaa, lemmikkieläinten tarvikkeet.
Lisätietoja kotivarasta esim. spek.fi, kodinturvaopas.fi ja 72tuntia.fi. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat