Puheenaihe

Monet 18–29-vuotiaat nuoret ovat ikävässä tilanteessa – suomalaisille tehty rahakysely paljasti myös eroja maaseudun ja kaupungin välillä

Sauvo Jylhä / Arkisto

Joka kuudes 18–29-vuotias suomalainen nuori aikuinen kokee raha-asioihin liittyvää häpeää, käy ilmi tuoreesta kyselystä.
Kyselyn mukaan häpeä on kaikkein yleisin pienituloisilla ja nuorilla suomalaisilla. 

Häpeän kokeminen on myös paikkakuntakohtaista, sillä maaseudulla ilmiö ole niin voimakas.

Vähiten häpeää omasta rahatilanteesta kokevat maaseudulla asuvat vastaajat, joista raha-asioitaan ilmoitti häpeilevänsä vain 4 prosenttia.

Yllättävää ei ole, että häpeän ja rahahuolen kokeminen ovat  yhteydessä tienesteihin. Alle 27 000 euroa vuodessa tienaavista lähes joka viides kokee häpeää rahoistaan. Enemmän tienaavista vain joka kymmenes tai harvempi häpeää rahatilannettaan. 

Hyvätuloisista vastaajista, eli yli 67 500 euroa vuodessa tienaavista, joka neljäs kertoi, ei koe raha-asioiden huolettavan ollenkaan.

Sen sijaan kyselyn mukaan myös hyvin tienaavat saattavat kokea häpeää, jos omilla tutuilla on samaan aikaan pulaa rahasta.

Rahaan liittyviä huolenaiheita suomalaisilla riittää.

Yleisimpiä huolestuttavia asioita olivat kyselyn mukaan yllättävät menot (43 prosenttia), pienet tulot (41 prosenttia), kovat asumiskustannukset (30 prosenttia) ja arjen elintason ylläpitäminen (30 prosenttia).

Kyselyn teetti Santander Consumer Finance. 

Santanderin liiketoimintajohtaja Lauri Timgren sanoo, että häpeään liittyy usein jossittelua: olisinpa aloittanut säästämisen aikaisemmin, kunpa en olisi tuhlannut niin paljon rahaa, olisipa minulla parempipalkkainen työ. Hän kannustaa ihmisiä tiedostamaan ensin tilanteensa, minkä jälkeen rahankäyttöön voi alkaa miettiä muutoksia.

Kyselyn teetti Santander Consumer Finance. Tiedot kerättiin YouGovin kuluttajapaneelissa viime lokakuussa. Kokonaisvastaajamäärä oli 1 023. Lopulliseen kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset, ja vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Oletko häpeillyt rahan puutetta?

Enpä juuri, olen saanut raha-asiat aika hyvin balanssiin
37% (46 ääntä)
Kyllä, valitettavasti häpeän tunne on päällä usein
27% (34 ääntä)
En, ansaitsen rahaa selvästi enemmän kuin kulutan
18% (22 ääntä)
Kyllä, silloin tällöin, kun menot ovat reippaasti ylittäneet tulot
18% (23 ääntä)
Ääniä yhteensä: 125

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat