Paikallisurheilu

Myrskyläläislähtöinen Rolf Haikkola nimettiin Valmentajien Kunniagalleriaan

Rolf Haikkola oli Lasse Virénin valmentaja tämän menestysvuosina.

Rolf Haikkola (vas.) yhdessä Seppo Nuuttilan puolesta palkinnon vastaanottaneen Christal Nuuttilan kanssa.

Anna Vlasoff

UUSIMAA | Valmentajien Kunniagallerian valintaraati nimesi hiljattain kahdeksan uutta valmennusosaajaa. Ihka ensimmäiset nimeämiset Valmentajien Kunniagalleriaan julkaistiin 2017, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Tuolloin nimettiin 18 jo edesmennyttä 1840-1928 aikana syntynyttä valmennusosaajaa.

Tässä toisessa valinnassa Kunniagalleriaan nimettiin 5 edesmennyttä henkilöä: Ivar Wilskman, Verner Järvinen, Hugo Lahtinen, Robert Oksa ja Kaarina Kari. Nyt aloitettiin myös elossa olevien valmentajien nimeäminen. He ovat Rolf Haikkola, Kalevi Tuominen ja Seppo Nuuttila. 91-vuotias Haikkola syntyi, asui ja vaikutti pitkään Myrskylässä. Siellä hän toimi muun muassa Lasse Virénin valmentajana. Haikkola juoksi itsekin keskipitkiä ja pitkiä matkoja. Hän osallistui vuoden 1954 EM-kisojen 5 000 metrin juoksuun, jossa oli 11:s. Haikkolan ja Virénin yhteistyö alkoi vuonna 1969. Haikkolalta julkaistiin vuonna 2003 muistelmateos Lasse Virénin Menestyksen portaat. Valmennusuran jatkoksi Haikkola toimi pitkään Suomen Urheiluliiton toimitusjohtajana.

Hienoa on se, että nimenomaan valmentajat tekivät ratkaisun.

Haikkola oli valinnastaan Valmentajien Kunniagalleriaan iloissaan.

– Hienoa on se, että nimenomaan valmentajat tekivät ratkaisun, Haikkola iloitsi.

– Kiitin heitä kaikkia, että he huomioivat tällaista monen vuoden takaista työtä. Onhan siitä kaikesta kivaa nauttia nyt näin.

Valmentajauransa Haikkola aloitti Helsingin Kisa-Veikoissa (HKV) 1950-luvun lopulla sekä Suomen Urheiluliiton valmentajana. ”Raaka-Rollen kopla” tuli tunnetuksi suomalaisilla yleisurheilukentillä 1960-luvulla. Juoksutallin pyrkimys oli modernisoida suomalaista kestävyysjuoksua, joka oli taantunut muistelemaan kukoistuksen vuosia. Koplan jäätyä historiaan myrskyläläinen Haikkola havaitsi paikallisen kehityskelpoisen juoksijan, Lasse Virénin. Tiiviistä yhteistyöstä tuli kestävyysjuoksuhistoriaa, kun Virén voitti kahdesti peräkkäin olympiakisojen kullat 5000 metrin ja 10 000 metrin matkoilla vuosina 1972 ja 1976.

Valmentajien Kunniagalleria on yksi konkreettinen toimi ’Valmentajalla on väliä’ -kampanjassa, jota valmentajayhdistykset Suomen Valmentajat ja Suomen Ammattivalmentajat SAVAL tekevät yhteistyössä Suomen Olympiakomitean kanssa. Valintaraadin puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Erkka Westerlund. Muut jäsenet raadissa ovat Sari Tuunainen, Heikki Kantola, Anuliisa Uotila, Erkki Alaja, Kirsi Hämäläinen, Pekka Honkanen ja Kari Niemi-Nikkola. Valmentajien Kunniagalleriaan nimetyt löytyvät esittelyineen valmentajienkunniagalleria.fi-internetsivuilta.

 

Rolf Haikkola

Kotipaikka: Helsinki.

Syntymäpaikka: Myrskylä.

Ikä: 91 vuotta.

Parhaat saavutukset: Edustaminen EM-kilpailuissa ja valmentajana Lasse Virénin olympiamitalit.

Lempiruoka: Minulla ei ole ongelmia ruuan suhteen: kaikki maistuvat hyvältä.

Lempimusiikki: Tunnelmallinen suomalainen musiikki.

Motto: Tavoitteita pitää aina olla, ja kaikki on toteutettavissa. Mikään ei ole mahdotonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Video: Lasse Virenin legendaarinen kilpakumppani on kuollut – katso ikimuistoisen juoksun ratkaisu vuodelta 197628.5.2018 14.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat