Paikalliset

Nuori susi vieraili Kilpilahden jalostamolla – riistanhoitoyhdistys: "Huoleen ei ole syytä. Se on vain susi"

Jukka Hanski kuvasi Kilpilahden suden keskiviikkona. Riistanhoitoyhdistyksessä epäillään suden olevan sama, joka on nähty viime päivinä Sipoossa ja Itä-Helsingissä. Sudet voivat kulkea useita satoja kilometrejä.

Jukka Hanski

PORVOO  |  Nuori susi vieraili Kilpilahden jalostamolla keskiviikkona päivällä.

– Eläimen lajista ei ole epäselvyyttä. Kyllä se melko suurella varmuudella susi on, sanoo Porvoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Joa Bergqvist.

Useat alueen työntekijät näkivät suden lähietäisyydeltä ja sudesta liikkuukin jo useita valokuvia sosiaalisessa mediassa. Myös ulkomaalaisen laivan miehistö sai hämmästellä lähellä liikkunutta eläintä.

– Se oli melkein satamassa asti kun me näimme sen. Tässä on pieni peltoaukea, missä se oli tien vieressä, Jukka Hanski kertoo.

– Häntä vähän koipien välissä, hieman hämmentyneen oloinen. Mutta ei se hirveästi autoja varonut. Autolla pääsi sen verran lähelle, että siitä sai hyvin otettua kuvan. Hyvin syöneen näköinen eläin, Hanski kuvailee sutta.

Paikalle kutsuttu poliisi hätisti suden Porvoon riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuhenkilön avustuksella pois teollisuusalueelta.

– Susi saatiin rauhallisesti pois alueelta, se lähti jolkottelemaan Sipoon suuntaan, Bergqvist kertoo.

Bergvistin mukaan kyseessä on todennäköisesti sama susi, joka on nähty viime aikoina Sipoossa ja Itä-Helsingissä.

– Tämä on juuri sitä vuodenaikaa, jolloin suden voi helpoiten nähdä. Nuoret yksilöt lähtevät laumastaan ensimmäiselle omalle reissulleen. Ne ovat vähän hölmöjä ja saattavat törmätä mihin sattuu. Niillä ei ole oikein mitään suuntaa, mihin olisivat varsinaisesti menossa. Ne hakevat kumppania ja omaa reviiriä ja voivat vaeltaa useita satoja kilometrejä lyhyessä ajassa, Bergqvist sanoo.

Jos suden sattuu kohtaamaan, kehottaa Bergqvist suhtautumaan siihen rauhallisuudella ja maalaisjärjellä

– Huoleen, saati paniikkiin ei ole mitään syytä. Se on vain susi, nätti eläin. Älä mene sitä kohti, vaan anna sen olla. Ei susi tee ihmiselle mitään, kun antaa sen olla. Se kuuluu luontoon.

– Toki nyt kannattaa huomioida, että tämä susi on pyörinyt aika lähellä ihmisiä, joten esimerkiksi kotieläimet kannattaa ottaa ne yöksi sisälle. Hätää ei ole, mutta totta kai suteen pitää tietyllä varovaisuudella suhtautua, Bergqvist neuvoo.

Jos susi tulee pihapiiriin, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin. Muuten sen voi antaa vain olla.

– Kaikista susihavainnoista olisi hyvä tehdä ilmoitus oman alueen riistanhoitoyhdistykselle. Se olisi meille tärkeää, että voimme seurata tilannetta, Bergqvist sanoo.

Susihavainnoista voi ilmoittaa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asukas kuvasi suden Halkiassa – Riistanhoitoyhdistys: Todennäköisesti suuntasi Sipooseen7.3.2019 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat