Paikalliset

Uusia sisäilmaongelmia Jokipuiston koulussa – Luokkatilojen rakennenäytteissä viitteitä vaurioista

Salla Lehtonen

Jokipuiston koulun uusista sisäilmanäytteistä on löydetty mikrobeja. Nämä epäkohdat ovat paljastuneet neljästä koulun tilasta.

Nyt esiin nousseiden mikrobilöydösten takia tehdään lisää rakennetutkimuksia, joiden tulokset valmistuvat myöhemmin.

Kunta tiedottaa, että koulun vanhalta ja uudelta puolelta on otettu sisäilmanäytteitä raportoituun oireiluun perustuen ja eri kohdista rakennusta kokonaiskuvan saamiseksi loppuvuonna 2018 ja alkuvuodesta 2019.

Valituista tiloista otettiin näytteet mikrobeista, mineraalikuiduista ja VOC-aineista (haihtuvat orgaaniset aineet).

Tutkimustuloksissa vanhalla puolella monistustilassa 215 ja luokkatilassa 235 sekä uudella puolella tekstiilityön luokassa ja väestönsuojassa on todettu sisäilmanäytteissä mikrobeja.

Näissä tiloissa tehdään heti tarkemmat rakennetutkimukset. Lisäksi luokissa 137, 213 ja 235 todettiin yksittäisten VOC-aineiden viitearvojen ylityksiä. Näiden VOC-aineiden lähteitä lähdetään selvittämään tarkemmin ottamalla materiaalinäytteitä. Tulokset rakennetutkimuksista ja materiaalinäytteistä saadaan kevään 2019 aikana.

Vanhalla puolella tutkittiin myös rakennenäytteiden avulla 1. kerroksen ja kellarikerroksen välistä välipohjaa. Välipohjassa on 1930-luvulle tyypillistä täytemateriaalia: syvemmällä pohjalla on orgaanista täyteainesta (turvetta, kaarnaa, pellavaa, muita luonnonmateriaaleja sekä orgaanista rakennusjätettä) sekä päällikerroksessa tiilimurskaa ja koksikuonaa. Päällimmäisestä kerroksesta otettiin 18 rakennenäytettä, joista kahdessa näytteessä luokkatiloissa 128 ja 130 todettiin viitteitä vaurioista. Tämän jälkeen laajennettiin näytteenottoa syvemmälle orgaaniseen ainekseen.

Rakennenäytteitä otettiin viisi kappaletta ja näiden näytteiden tulokset saadaan myöhemmin maaliskuussa 2019.

Koulussa on tehty sisäilmakorjauksia ja tutkimuksia keväästä 2018 lähtien.

Korjaukset olivat edenneet koulussa suunnitellusti ennen uusien sisäilmaongelmien löytymistä.

Kellaritilat on saatu kuivatettua. Puukäsityöluokassa selvitetään vielä lähdettä mineraalikuiduille, koska tilasta otettu tarkastusnäyte ylitti raja-arvon mineraalivillakuitujen osalta.

Koulun vanhemman rakennuksen ulkopuoliset työt aloitetaan toukokuussa 2019. Rakennuksen vierusta kaivetaan auki maaurakoitsijan toimesta.

Urakassa uusitaan perustuksen kuivanapitojärjestelmä, eli vedeneristykset ja salaojat. Lisäksi perustuksen viereiset kaivumaat vaihdetaan ja pihan pintakaatojen kallistukset tehdään niin, että ne viettävät perustuksista poispäin. Työ saadaan päätökseen kesän 2019 aikana.

Koulussa on tehty lisäksi THL:n sisäilmakysely oppilaille ja työterveyshuollon sisäilmakysely työntekijöille viikolla seitsemän. Näiden kyselyiden tulokset saadaan arviolta viikoilla 11-12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat