Urheilu

Noora Räty ei jossitellut katkeran tappion jälkeen – Näin supermaalivahti analysoi tuomarien toimintaa ja Naisleijonien suoritusta

Noora Räty

Suomen Jääkiekkoliitto

Naisleijonat menetti jääkiekon maailmanmestaruuden videotuomarin omituiseen päätökseen myöhään sunnuntai-iltana.

Petra Niemisen jatkoerämaali hylättiin, kun videotuomari katsoi tilanteessa olleen maalivahdin häirintää, vaikka USA:n maalivahti oli alueensa ulkopuolella.

Yhdysvallat voitti MM-kultaa lopulta rankkarikisan päätteeksi.

Upean ottelun jälleen kerran torjunut, maailman parhaaksi maalivahdiksi arvioitu Noora Räty ei halunnut lähteä spekuloimaan tappion jälkeen, olisiko rankkarikisa ollut voitettavissa.

– Ehkä se Kesselin eka lähinnä jätti jossiteltavaa. En saanut terää kiinni ja se jäi harmittamaan. Mutta turha on jossitella, Räty sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Harva uskoi, että Suomi kykenisi pakottamaan USA:n rankkarikisaan saakka. Naisleijonilla riitti kuitenkin virtaa.

– Ehkä se on sellainen suomalainen sisu ja periksiantamattomuus (joka vaikutti). Media, moni katsoja ja välillä oma perhekään ei anna mitään mahdollisuutta voittoon. Ehkä se on kiva näpäyttää ihmisiä, että ehkä me ei olla niin huonoja kuin ihmiset luulee, Räty arvioi syistä.

Vastassa oli kuitenkin maailman todennäköisesti taitavin joukkue.

– Kyllä siihen tarvitaan koko joukkueen huippupäivä, jos noiden kanssa haluaa pelata. Eiköhän me olla todistettu täällä, että ei me hirveän kaukana olla, kun peli kulkee, Räty sanoi.

Onhan se ihan eri asia, kuin että jos istut kahdeksan tuntia jossain toimistossa ja koitat lähteä treenaamaan.

Suomi oli kotikisoissaan kovassa fyysisessä kunnossa. Valtiovallan veikkausvoittovaroista myöntämä apuraha on mahdollistanut Naisleijonille ammattimaisen treenaamisen.

– Onhan se ihan eri asia, kuin että jos istut kahdeksan tuntia jossain toimistossa ja koitat lähteä treenaamaan. Nyt porukka ehtii palautumaan treeneistä ja pystyy treenaamaan kaksi kertaa päivässä laadukaasti. Kyllä tossa alkaa näkyä, että ollaan fyysisessä kunnossa jopa parempia kuin jenkit. Lajitaidoista voidaan olla sitten eri mieltä, Räty totesi.

Rädyn mukaan parannettavaa kuitenkin löytyy.

– Ehkä yksilötaitojen kehittämisessä syötöt ja syöttöjen kovuus ovat sellaisia asioita. Pelitilanteen tunnistaminen; milloin pelataan nopeasti ja milloin hitaasti. Siinä on vielä tekemistä.

Vaikka MM-kulta ratkesi tuomarifarssiin, jäi Rädylle kotikisoista hyvä maku.

– Oli ihan huikea fiilis pelata kotikisoja kotikaupungissa. Ei varmaan montaa kertaa vanhemmat ja isovanhemmat pääse katsomaan, kun mä pelaan. Ihan epätodellinen fiilis. Me oltiin niin lähellä voittoa.

Naisten jääkiekon kansainvälinen taso on Rädyn mielestä mennyt eteenpäin.

– Tshekki oli hyvä yllätys tänä vuonna. Pidän Japania erittäin hyvänä joukkueena. Heiltä puuttuu vaan ne ”big gunsit”, jotka tekisivät niitä maaleja. Kyllä ne sieltä tulee. Muut maat menee ammattimaisempaan suuntaan, joten ei kannata suomalaisten tyttöjen hölläillä. Mikään automaatti ei ole, että ollaan aina mitaleilla.

Erojen kurominen on vain vaikeaa, koska harrastajia Pohjois-Amerikassa on niin paljon enemmän.

– Jenkeillä on 100 000 tyttöpelaajaa, niin kyllä siinä on, mistä valittavaa.

Maajoukkueuransa jatkosta Räty ei ole päättänyt.

– Mietitään rauhassa kesällä ja katsotaan syksyllä, mitä tapahtuu, hän sanoi.

Pelaamista ammattilaisena hän jatkaa joka tapauksessa.

Kanadan CWHL-liiga, jossa Räty pelasi kiinalaisessa Shenzhenin joukkueessa, lopetettiin, mutta mahdollisesti tilanne tulee toinen sarja.

– Jossain se jatkuu, mutta en tiedä missä, kun liiga lähti alta. Mulla on Kiinassa kuitenkin sopimus kiinni elokuun loppuun. Pitää katsoa, mitä kiinalaiset päättää. Sen mukaan sitten päätän. Toivotaan, että tulisi niin sanottu naisten uusi NHL.

Teksti: Otto Palojärvi, Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat