Paikalliset

Yleisömenestykseksi noussut pääsiäisvaellus järjestetään jälleen Sipoossa – luvassa niin hepreankielisiä lauluja kuin hevosella ratsastava roomalaissotilas

Pääisäisvaelluksen toinen kohde on Sipoon vanha kirkko, jonka pihalle rakennetaan esiintymislava. Esityksen tuottaja Patrik Frisk kertoo, että kirkon pihalla nähdään kohtaus, jossa Jeesus vangitaan.

Ulla Yliherne

Sipoon ruotsalaisen seurakunnan Patrik Frisk toivoo pitkäksiperjantaiksi kaunista säätä. Kaunis sää on aina mukava, mutta perjantaina 19. huhtikuuta se on erityisen toivottavaa.

Sipoon ruotsalainen seurakunta järjestää silloin musiikillisen pääsiäisvaellusnäytelmän Kärlekens väg eli Rakkauden tien Sipoossa. Ensimmäistä kertaa pääsiäisenä 2015 ja toisen kerran 2017 toteutettu esitys on kerännyt molempina kertoina satoja katsojia.

– Ensimmäisenä vuonna paikalla oli noin 700 katsojaa. Toivotaan, että tänä vuonna vielä enemmän, esityksen tuottajana toimiva Frisk toteaa.

Kirkkolaakson läpi ratsastava sotilas on upea näky.”

Musiikkidraaman tarinana on pääsiäinen ja Jeesuksen viimeiset päivät. Yleisö pääsee osallistumaan esitykseen paitsi katsojan roolissa myös osana vaeltavaa väkijoukkoa.

Esitys alkaa kello 19 Pappilan pihalta, josta se jatkuu Sipoon vanhalle kirkolle.

– Sekä Pappilan että vanhan kirkon pihalle on rakennettu tätä varten esiintymislavat. Vanhan kirkon pihalta vaellus siirtyy Sipoon kirkkoon ja sisätiloihin, Frisk listaa.

Kuten aikaisemmillakin kerroilla, myös tämänvuotiseen esitykseen on tuotu uusia elementtejä niin itse tarinaan kuin roolituksiin.

– Yleisö toivoo aina lisää musiikkia ja sitä onkin tällä kertaa aina Bachista minun ja kanttoreidemme itse tekemiin sävellyksiin. Meillä on myös Johannan roolin esittävä Paulina Biström, joka laulaa kaksi laulua hepreaksi. Näin saamme autenttista tunnelmaa myös musiikkiin, Frisk paljastaa.

Friskin mukaan musiikin lisäksi visuaalisuus on tärkeä osa pääsisäisvaellusta.

– Meillä on mukana muun muassa roomalainen sotilas, joka ratsastaa oikealla hevosella. Voin kertoa, että kirkkolaakson läpi ratsastava sotilas on upea näky, hän lupaa.

Pääsiäisen tapahtumat esitetään musiikkidraamassa opetuslasten kokemusten kautta. Itse Jeesusta ei esityksessä nähdä näyteltynä.

– Uskottavan Jeesus-hahmon luominen on haastavaa, sillä jokaisella on omanlaisensa käsitys esimerkiksi siitä miltä hän näyttää. Emme ole hän personoineet vaan Jeesuksen läsnäolo tuntuu esityksessä muilla tavoin, Frisk kuvailee.

Musiikkidraamassa on mukana yhteensä noin 40 esiintyjää. Pietarin roolissa nähdään Sipoosta kotoisin oleva, nykyisin Wasa Teaterissa ammattinäyttelijänä työskentelevä Johan Aspelin, Mariaa esittää sipoolainen Alexandra Gustafsson ja Johannesta Christer Romberg.

Vaikka esitys on ruotsinkielinen Frisk kannustaa rohkeasti myös suomenkielisiä tulemaan seuraamaan esitystä.

– Uskallan luvata, että esityksen tunnelma ja sanoma välittyvät, vaikka esityskieli olisikin vieras, hän toteaa.

Esityksessä on ajateltu myös heitä, joille liikkuminen on vaikeaa.

– Paikallinen vpk auttaa siirtymien välillä esimerkiksi liikuntarajoitteisia, Frisk kertoo.

Kärlekens väg

Esitetään pe 19.4. klo 19

Esitys alkaa Pappilan pihasta (Kuninkaantie 28) ja jatkuu Sipoon vanhan kirkon pihalle.

Esitys päättyy Sipoon kirkkoon.

Kokonaiskesto noin 1,5 tuntia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat