Puheenaihe

Noin puolet suomalaisista opiskelee vapaa-ajallaan – osuudet lisääntyneet kaikkein nuoriempien ja iäkkäimpien ryhmissä

Kokonaisuudessaan vapaa-ajallaan koulutukseen osallistuneiden määrä ei ole juurikaan muuttunut vuosista 1991, 2002 ja 2017.

Ella Kajaste

Joka toinen Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimukseen vastannut ilmoitti opiskelleensa vapaa-ajallaan vuonna 2017. Kaikkein nuorimpien opiskeluun osallistuminen on lisääntynyt, samoin kuin 65 vuotta täyttäneiden, joilla osallistuminen on lähes kaksinkertaistunut vuosiin 2002 ja 1991 verrattuna. Kokonaisuudessaan vapaa-ajallaan koulutukseen osallistuneiden osuus ei juurikaan ole muuttunut, vaan on pysytellyt 50 prosentin tasolla tutkimusvuodet 1991, 2002 ja 2017.

Eniten osallistuttiin ammattiin liittyvään opiskeluun. Näin teki lähes kolme kymmenestä vapaa-aikatutkimukseen vastanneista vuonna 2017. Esitelmiä ja luentoja oli käynyt kuuntelemassa vajaa neljännes. Kielten opiskelua oli harrastanut 17 prosenttia vastaajista ja jotain muuta kuin edellä mainittua vapaa-ajan opiskelua 16 prosenttia vastaajista.

Eniten vapaa-ajan koulutukseen osallistuivat nuoret, 15–24-vuotiaat, joista osallistui seitsemän kymmenestä. Heitä iäkkäämmillä koulutukseen osallistuminen vähenee tasaisesti iän myötä.

Miehet ja naiset osallistuivat opiskeluun yhtä paljon. Miehet (31 %) osallistuivat hieman naisia (27 %) enemmän ammattiin liittyvään opiskeluun. Naisista puolestaan neljäsosa oli käynyt kuuntelemassa esitelmiä ja luentoja ja miehistä vastaavasti viidesosa. Kieliä opiskeli naisista 18 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.

Sosioekonomisia asemia tarkasteltaessa vapaa-ajan opiskeluun osallistuivat eniten ylemmät toimihenkilöt ja opiskelijat tai koululaiset. Näissä ryhmissä noin kolme neljäsosaa osallistui koulutukseen vapaa-ajallaan. Yrittäjistä noin seitsemän kymmenestä kouluttautui vapaa-ajalla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat