Paikalliset

Sipoolaisisän salassapidettävät asiakirjat katosivat postissa

Kuvituskuva

Anni Nieminen

Sipoolainen isä on huolissaan luottamuksellisista tiedoista, jotka katosivat postissa heinäkuussa. Sipoon Sanomiin yhteyttä ottanut mies ihmettelee, ettei kunta tuntunut ottavan asiakirjojen katoamista vakavasti.

Hänen tytärtään koskevat elatussopimuspaperit hävisivät matkalla Sipoon kunnalta Järvenpään soten perheoikeudelliseen yksikköön.

 

Mies oli käynyt allekirjoittamassa asiakirjat kesäkuun lopussa. Elokuun alussa Sipoon kunnan lastenvalvoja pyysi häntä allekirjoittamaan uudet paperit, sillä alkuperäiset eivät olleet saapuneet Järvenpäähän.

– Hämmästyin, että asiakirjojen annetaan hävitä, eikä sitä noteerata mitenkään. Kukaan ei tuntunut olevan asiasta huolissaan. Päinvastoin, he kehottivat minua ottamaan yhteyttä postiin, nimettömänä pysyttelevä isä kertoo.

– Ilmoitin heille, että minä en ole velvollinen selvittämään asiaa, sillä enhän ole edes asianomistaja. Kirje oli Sipoon kunnan lähettämä.

Sipoolaismies halusi uusiin asiakirjoihin merkinnän katoamisesta. Asiakirjoihin lisättiinkin liite, jossa kerrotaan kyseessä olevan kaksoiskappale sopimuksesta.

 

Järvenpäästä vahvistetusta sopimuksesta liite puuttuu. Sen sijaan saatekirjeessä muistutetaan, että alkuperäisistä asiakirjoista on pidettävä huoli. Tämä sieppasi sipoolaisisää.

– Siinähän syyllistettiin minua, vaikka paperit hävisivät kunnan lähettäminä.

Miestä ihmetyttää kunnan huoleton suhtautuminen tietosuojaan. Salassapidettävät ja luottamukselliset tiedot ovat nyt teillä tietymättömillä.

– Sipoon kunnan käytännöt tuntuvat olevan pahasti jälkijunassa.

 

Sipoon kunnan Sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko ja tietosuojavastaava Janina von Landwüst, miten Sipoon kunta varmistaa, että asukkaiden henkilötiedot eivät joudu vääriin käsiin postituksen yhteydessä?

– Postitettaessa asiakirjoja toimitaan huolellisesti. Sipoon kunta huolehtii esimerkiksi siitä, että kirjeeseen tai pakettiin merkityt tiedot ovat varmasti oikein, jotta postia ei lähde väärälle vastaanottajalle. Postia käsitellään kunnassa vakiintuneiden ja tarkkojen toimintatapojen mukaisesti siten, ettei posti häviä siinä vaiheessa, kun posti on vielä kunnan hallussa.

– Kunta ei myöskään käsittele tai säilytä henkilötietoja perusteetta. Ainoastaan niitä henkilötietoja käsitellään ja kirjataan asiakirjoihin, jotka ovat asiakkaan asian käsittelyn kannalta tarpeellisia.

 

Onko kunta toiminut tässä asiallisesti? Kenellä on vastuu, jos kuntalainen joutuu vaikeuksiin asiapapereiden katoamisen myötä?

– Yleisesti ottaen henkilötietoja sisältävien asiakirjojen postittaminen on tavallinen ja täysin lainmukainen käytäntö, myös elatussopimusten osalta. Useat viranomaiset lähettävät Suomessa kirjaamattomina kirjeinä asiakirjoja, joissa on esimerkiksi henkilön sosiaaliturvatunnus.

– Postissa kadonneista kirjeistä vastuu on Postilla. Kuluttaja voi valittaa kadonneesta kirjeestä kuluttaja-asiamiehelle. Joitakin kunnan lähettämiä lähetyksiä on kadonnut postissa, ja näissä tapauksissa kunta on reklamoinut asiasta postille. Yksilöimättömän erään Sipoon Sanomien lukijan yksittäistapausta kunta ei pysty kommentoimaan.

Entä miksi vastaavia kirjeitä ei lähetetä kirjattuna?

– Kunta kirjaa kirjeitä silloin, kun on tärkeää tietää tarkka ajankohta, milloin asiakas on vastaanottanut kirjeen. Kyse voi olla tilanteesta, jossa päätöksen vastaanottamisesta alkaa esimerkiksi kulua jokin määräaika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat