Paikalliset

Meritaimenen suojeluarvo 3 260 euroa – Kalastajilla pääosin "puhtaat jauhot pussissa"

Porvoon-Sipoon kalatalousalueen kalastuksenvalvoja Timo Liljendal ja venepoliisi mittaavat kuhaa.

Tapio Gustafsson

Porvoon-Sipoon kalatalousalueen kalastuksenvalvojat Timo Liljendal ja Tapio Gustafsson olivat Sipoon merialueella valvomassa kalastusta viime sunnuntaina. Heidän seuranaan oli Helsingin venepoliisin.

Kaikilla päivän aikana tarkistetuilla 21 kalastajalla oli ilahduttavasti kalastonhoitomaksu asiallisesti maksettuna.

Yhtään alamittaista kalaa ei myöskään kohdattu. Kalastajat olivat saaneet saaliikseen ahvenia ja kuhia.

Yksi kalastaja sai kahdeksan päiväsakkoa kalastettuaan Sipoonlahden rauhoitusalueella, jossa kaikki kalastus on kielletty 1.8.-30.11. Rauhoitus liittyy erittäin uhanalaisen meritaimenen suojeluun.

– Tänä kesänä Sipoon merialueella useat ranta-asukkaat ja mökkiläiset ovat valittaneet liian lähelle rantaa tulleista kalastajista, kertoo Timo Liljendal.

– Kalastajien olisi hyvä muistaa kunnioittaa toisten kotirauhaa ja pitää riittävä etäisyys kanssaihmisiin.

 

Kalastuksenvalvontaa on viime vuosina lisätty ja Liljendalin mukaan tulokset alkavat nyt näkyä. Suurella osalla kalastajista on luvat kunnossa. Tällä kertaa luvattomia ei löytynyt yhtään.

Sipoonlahden kalastuskielto tuntuu kuitenkin olevan joillekin kalastajille vieras asia. Lahden rannalla on useita selkeitä kylttejä. Silti tietämättömyys on yleisin syy, kun kalastajilta kysyy miksi he ovat kalastamassa kieltoalueella, Liljendal kertoo.

– Toinen asia, jossa on edelleen parantamisen varaa, on pyydysten, kuten verkkojen oikea merkitseminen. Pyydykset tulee vesiliikennealueella merkitä riittävän näkyvillä lipuilla, kalastusoikeuden osoittavalla merkillä, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii sekä kalastajan nimellä ja yhteystiedoilla. (kts ahven.net)

Uhanalaisille kaloille on maa- ja metsätalousministeriön toimesta toukokuussa säädetty suojeluarvot. Esimerkiksi Sipoon merialueelle kalastaja voi saada pyydykseensä tai uistimeensa erittäin uhanalaisen meritaimenen.

Luonnonkantaa oleva rasvaevällinen meritaimen on kokonaan rauhoitettu. Jos kalastaja saa tällaisen kalan, hänen tulee vapauttaa se välittömästi elävänä tai kuolleena. Mikäli kalastajalta valvonnan yhteydessä löytyy tällainen taimen, kalastaja voi joutua maksamaa siitä määrätyn suojeluarvon 3 260 euroa.

 

Helsingin venepoliisin ylikonstaapeli Jarmo Niininen haluaa muistuttaa kaikkia veneilijöitä näin syksyn saapuessa muutamista huomioon otettavista seikoista.

– Mikäli veneen moottoria ei ole vielä tänä vuonna huollettu, se kannattaa tehdä viimeistään nyt ennen syksyn kylmiä ja arvaamattomia kelejä.

– Kotiväelle kannatta lähtiessä kertoa minne on menossa ja milloin on tulossa takaisin. Pelastusliivit pitää jokaisella olla matkassa ja veneen sammuttimen tulee olla huollettu Säätiedot kannatta myös tarkistaa ennen vesille menoa, myrskyyn ei kannata lähteä, Niininen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat