Paikalliset

Taiteilijat luonnostelivat uuden kirjastoauton ulkoasun – yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan

Jenni Tuominen (ylimpänä), Ylva Holländer (keskellä) ja Nelli Nio (alhaalla) näkevät uuden kirjastoauton iloisena ja värikkääänä.

Porvoon kaupunki

Porvoon uusi kirjastoautohanke etenee aikataulussaan. Uusi auto saadaan käyttöön tämän vuoden elokuussa. Se on parhaillaan tehtaalla valmistettavana, mutta Porvoon päässä valmistellaan jo uuden auton ulkonäköä.

– Meistä on tärkeää, että se saa ihan omanlaisen, tunnistettavan ulkonäön, joka houkuttelee astumaan sisään ja käyttämään nykyaikaisen kirjastoauton monipuolisia palveluita, sanoo kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén.

 

Porvoon kaupunginkirjasto pyysi loppuvuodesta kolmelta paikalliselta taiteilijalta ehdotuksia siitä, miltä uusi kirjastoauto voisi näyttää. Ylva Holländerin, Nelli Nion ja Jenni Tuomisen tekemät luonnokset ovat nyt valmiit ja esillä pääkirjastossa ja nykyisessä kirjastoautossa.

Yleisö saa vaikuttaa tulevaan ulkoasuun. Oman suosikin voi valita kirjastossa. Mieleistä vaihtoehtoa voi äänestää myös Team Porvoo -sovelluksella, jonka voi ladata Android-puhelimelle Google Play -kaupasta ja iPhonelle Apple App Storesta. Kyselyyn voi vastata myös selaimessa osoitteessa www.porvoo.fi/team-porvoo.

Yleisön mielipiteet huomioidaan raadissa, joka tekee kirjastoauton ulkoasusta lopullisen päätöksen tammikuun lopussa. Raati koostuu asiantuntijoista, päättäjistä, kirjastoauton asiakkaista sekä kirjaston ja kulttuuripalveluiden edustajista.

– Kaikki ehdotukset ovat hienoja, värikkäitä ja mielikuvitusta herättäviä. Odotammekin innolla kirjaston käyttäjien mielipidettä, Hollmén sanoo.

 

Taiteilijat innostuivat aiheesta suuresti.

– Kun luemme kirjoja, olemme vapaita ja villejä. Kirjastossa voimme paeta todellisuutta, mutta myös hakea tietoa ja saada elämyksiä. Kirjastoauto tuo kaiken tämän tullessaan, Ylva Holländer sanoo.

Nelli Nion suunnitelman lähtökohtina olivat liike ja matka. Kirjat ovat kirjastoautossa koko ajan liikkeessä lukijoiden luokse.

– Halusin tuoda visuaalisuuteen myös kirjojen maailmaa ja ympäröivää luontoamme. Luonnokseen valikoitui joukko tunnettuja kirjojen henkilöitä Peppi Pitkätossusta Hamletiin. Kaikki hahmot marssivat pitkin mukulakivistä rinnettä, joka on tunnusomaista vanhaa Porvoota, Nio kuvailee.

Nion kirjastoauton tekstit sijoittuvat mukulakivetykselle. Takaikkunaan maalatut maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri kuvastavat kirjastoauton kulkureittejä Porvoon kaupunkiympäristössä ja maaseudulla.

Jenni Tuomisen ehdotus uuden kirjastoauton kuvitukseksi on puolestaan värikäs ja graafinen.

– Haluan tuoda sillä iloa asiakkaille ja tiellä liikkujille. Se olisi tunnistettava ja toisi positiivisuutta kaupunkikuvaan, Tuominen perustelee.

 

Uusi auto maksaa 412 000 euroa ja siinä toteutuvat toiveet, joita on vuosien varrella kysytty asiakkailta. Autosta tulee muunneltava, digitaalinen, kevyt, valoisa ja värikäs.

Vaikka kirjat suuressa roolissa ovat jatkossakin, mahdollistuvat myös monenlaiset muut toiminnot. Kirjastoauto voi toimia esimerkiksi tapahtumabussina tai siellä voi järjestää vaikka nukketeatteriesityksiä ja erilaisia teemapäiviä. Kirjastoauto voidaan jatkossa myös räätälöidä valikoimaltaan erilaisia tapahtumia varten.

Porvoon kirjastoauto palvelee kahdesti kuussa myös sipoolaisia.

Nykyinen kirjastoauto on ehtinyt jo varsin aikuiseen ikään 24 ikävuodellaan. Se kiertää reitillään siihen asti, kunnes uusi kirjastoauto saadaan käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat