Paikalliset

Kirjailijat tähdittävät riemutohtorin ja satusedän syntymäpäiväjuhlia Sipoossa – Jaossa 1 500 euroa Topelius-tapahtumassa

Kirjailija Christian Rönnbacka on tänään tiistaina tavattavissa Sipoon pääkirjastossa. Tässä kuvassa kirjailija on puhumassa työstään Heinolan kirjastossa.

Arkisto/Taina Kivijärvi

Tänään tiistaina (14.1.) on erityinen aihe juhlia kirjallisuutta Sipoossa. Ja juhlan paikkana on tietysti Topelius-sali Sipoon pääkirjastossa, jossa juhlitaan Zacharias Topeliuksen syntymäpäivää (14.1.1818)

Ja mikä olisikaan parempi tapa juhlia varhaisimpiin suomalaisiin romaanikirjailijoihin kuulunutta Topeliusta kuin avaamalla vieraille nykykirjailijoiden tuotantoa ja ajatuksia.

 

Kunnan kaikille avoin Topelius-tapahtuma alkaa kello 16 ja se huipentuu Sipoon kulttuuripalkinnon jakamiseen. Palkinto on arvoltaan 1 500 euroa.

– Haluamme tänä vuonna viettää Topeliuksen syntymäpäivää Sipoon pääkirjastolla tuomalla esille paikallista historiaa, kirjailijoita ja kulttuuria, kulttuuripalvelupäällikkö Anne Laitinen sanoo.

– Kirjastoon on tulossa useita paikallisia kirjailijoita, jotka esittelevät tuotantoaan. Paikalle saapuvat Julia Wickholm, Odin Sjöholm, Kauko Virtanen, Martin Andersson, Christian Rönnbacka, Raakel Lignell, Eero Niemelä, Hans Wickholm ja Anne-Marie Krogars.

Osalla heistä on tapahtumassa myös kirjoja myytävänä.

 

Tapahtumassa Sibbo Hembygdsförening rf. esittää Topelius-salissa Sipoota käsittelevän elokuvan "Fjärran ur tiden. En film om Sibbo för länge sedan", joka on kuvattu 1950-luvun alkupuolella.

Tämän jälkeen esitetään vuonna 2019 valmistunut Kaisa Salmen lyhytelokuva Nikkilän Pumppuhuoneesta.

 

Zacharias Topelius syntyi Uudessakaarlepyyssä. Vuonna 1879 hän hankki omistukseensa Björkudden-tilan Sipoosta, jossa hän vietti vanhuusvuotensa aina kuolemaansa saakka vuonna 1898.

Vuonna 1897 Topeliuksesta tuli riemutohtori.

Topelius tunnetaan ehkä tänä päivänä parhaiten satusetänä, mutta hän oli paljon muutakin. Hän oli lehtimies, yliopiston rehtori, runoilija, laulujen sanoittaja, romaani- ja tietokirjailija sekä mielipidevaikuttaja.

Hän antoi vaikuttavan kulttuuriperinnön koko kansakunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat