Vierasblogi

Sipoo – Suomen nopeimmin kasvava kunta

Sipoo on prosentuaalisesti Suomen nopeimmin kasvava kunta. 20 000 asukkaan raja meni rikki helmikuussa ja Sipoon nimipäivänä 22. syyskuuta kunta muistaa tätä tapahtumaa leivoskahveilla.

Kasvu sai alkuunsa noin kymmenen vuotta sitten, kun Helsinki käynnisti Itäsalmen ryöstöprosessin pääargumentteina laajentumistarve sekä Sipoon kyvyttömyys kasvuun. Itäsalmen siirtyessä Helsinkiin Sipoon väestö tippui alle 20 000 asukkaan, joka silloisen valtion mantran mukaan ei olisi antanut Sipoolle mahdollisuutta itse tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kasvun käynnistäminen on tosin vuosia kestävä prosessi eri kaavoitustasoineen ja rakentamistoimineen, ja siksi se on tullut näkyväksi Sipoossa vasta viime vuosina.

Yksi konkreettinen hyöty kasvusta on lähipalvelujen lisääntyminen. Tämä tosin tapahtuu vasta asukaskasvun jatkuttua jonkun aikaa.

Sama koskee henkilöjunaliikenteen käynnistymistä Nikkilän ja Keravan välille.

Väestönkasvu myös parantaa seurojen ja järjestöjen toimintaedellytyksiä. Ja seurakuntamme hyvinvointia todistaa Söderkullaan rakennettava uusi kirkko.

Kasvu tuo tosin mukanaan myös kasvukipuja.

Kasvun kautta hoidamme myös seudullisen vastuumme sekä luomme edellytykset sille, että voimme jatkossakin itse päättää millä tavalla oma kuntamme kehittyy.

Kasvu tuo tosin mukanaan myös kasvukipuja. Lähiympäristö muuttuu nopeaa vauhtia ja uutta rakentamista saattaa tulla ikävän lähelle omaa asumista.

Haasteenamme kuntana on kyetä rakentamaan pitkällä aikajänteellä laadukasta ja viihtyisää, samalla monipuolista asumisympäristöä.

Kasvu tuo mukanaan myös juurettomuutta. Ja tämän ennalta ehkäisyssä kaikilla Sipoolaisilla on tärkeä rooli – joko naapureina, seurojen tai järjestöjen jäseninä, seurakunnan tai kunnan työntekijöinä.

Niin kuin kasvun käynnistäminen on kestänyt useita vuosia, niin kasvusuunnan muuttaminen kestäisi myös sitä. Näin ollen voimakas kasvu tulee todennäköisesti jatkumaan ainakin lähivuodet.

Uskon, että hyvin suunniteltu ja toteutettu kasvu on paras takuu hyvälle tulevaisuudelle kaikille sipoolaisille.

Mikael Grannas

Kirjoittaja on Sipoon kunnanjohtaja.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet