Ei some-moralismille

Muistatteko aikaa, jolloin Iphonen omistaminen oli niin harvinaista, että ihmiset flirttailivat esittelemällä hienoja puhelimiaan baareissa toisilleen?

Vaikka tämä kuulostaa muinaishistorialta, niin siitä ei ole kuin kymmenisen vuotta.

Puhelinmallien sijaan nyt kohistaan siitä, kuinka puhelimenkäyttö tekee onnettomaksi, pilaa lasten ja vanhempien välit ja suoraan sanottuna lapsetkin.

Ja onhan se hurjan näköistä, kun katsoo kaupungilla ympärillensä. Suuri osa ihmisistä kulkee katse suunnattuna kädessään olevaan puhelimeen.

On jo melko harvinaista, että lapsella ei ole älypuhelinta. Kolmasosa neljäsluokkalaista kertoo yrittäneensä vähentää netinkäyttöä siinä onnistumatta.

Some on vallannut ihmisen arjesta aamun, päivän, illan ja yön ja haukannut todellisuudesta aimo osan. Itselleni kävi tällä viikolla niin, että huomasin taivaanrannan kauniin värin ensin sosiaaliseen mediaan laitetusta kuvasta, ja sitten vasta hoksasin nostaa katseeni puhelimesta ylös taivaalle.

Ristiriitaisesti juuri somessa leviää juttuja, joiden mukaan ihmisten vuorovaikutus on pilalla sosiaalisen median vuoksi. Usein näistä polveavia kipakkoja keskusteluja ryydittää syyllistäminen ja syyllistyminen.

Ja kyllähän sitä miettii, onko tässä tullut toimittua oikein, kun yksivuotias poistaa suvereenisti puhelimesta lentokonetilan, napsauttaa pikkukakkospelin päälle ja harmistuu silminnähden, jos puhelin otetaan pois.

Some ei ole isoin ongelmamme."

Ihmisten yksinäisyys, liian kova kilpailu työmarkkinoilla tai muut netissä näkyvät yhteiskunnalliset ongelmat, kuten rasismi tai naisten ulkonäön mollaaminen ovat todellisia asioita. Nämä ongelmat eivät kuitenkaan katoaisi, vaikka meillä ei olisi internetiä.

Se ei tarkoita, että some ei olisi toisinaan ongelma. Se ei kuitenkaan ole isoin ongelmamme.

Suurten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisen sijaan on helppo syyttää älypuhelimia käyttäviä kotiäitejä, kuten Helsingin kaupunki korppikampanjallaan taannoin yritti. Yksilöiden ongelmat liittyvät toki yhteiskunnan ongelmiin, mutta olisi valheellista ajatella, että kummatkaan ratkeaisivat moralisoimalla yksittäisten ihmisten toimintatapoja.

Kommentit (2)

Kommentit

Pientä kuin minä ostin ensimmäisen autopuhelimen se maksoi 17000 markkaa ja sen jälkeen tuli kännykkä joka oli tiiliskiven kokoinen ja hinta muistaakseni 25000 markka jotka oli valtavia summia 80 luvun puolessa välin.Näitten omistajia kohdeltiin kuin jumalia vähän naurattaa tämä halpapuhelin meininki jopa sossun asiakkailla on ihphonet.

Tatu

Kohtuullisen ajankohtainen aihe älypuhelimet kädessä kävelevistä Zombeista tänne pohjolan perukoille, josta vain mm. Saksalaiset mediat tiedottivat painokkaasti kansalaisilleen jo kymmenen vuotta sitten... :-) - tässä onnellisessa todellisuudessa nyt sitten nykyään mennään älykkyysosamäärän jatkuvasti laskiessa ja jopa maanne istuvan Presidentinkin pelaillessa liikaa pelejä vaimonsa pienistä moitteista huolimatta.

venäjän trolli

Atlas Saarikoski

Kirjoittaja on toimittaja ja oikeustieteen ylioppilas.