Ulla Yliherne

Tunteita herättävä harvinainen vieras

Olen nähnyt elävän suden kahdesti. Ensimmäinen kerta oli kesälomareissulla länsinaapuri Ruotsin eläintarhassa Kolmårdenissa. Toinen kerta oli samanlaisessa ympäristössä kotimaassa, Ähtärissä.

Uljasta eläintä katsellessani tunsin suurta kunnioitusta. Vaikka omatkin koirani polveutuvat jossain kaukaisessa historiassaan sudesta, oikean suden nähtyä ei tarvitse aprikoida kumpi eläin on peto ja kumpi ihmisen paras ystävä.

Sipoossa ja lähialueilla tehdään vuosittain susihavaintoja. Sudet selvästikin liikkuvat alueen läpi etsiessään uutta asuinpaikkaa.

Sipoon Sanomat kertoi jo viime viikolla kuinka lehden lukija oli onnistunut ikuistamaan Halkian pellolla olleen hukan kameraansa.

Lehden haastatteleman Sipoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja uskoi, että kyseinen yksilö oli suuntaamassa kohti nimikkopitäjäänsä, Sipoota.

Tuoreimmat näköhavainnot ovat kuluvalta viikolta kun hiljattain pääministerin virastaan eronnut Juha Sipilä twiittasi yllättävästä kohtaamisestaan rautakauppareissulla.

Rautakauppareissulla ollut Sipilä oli meinannut ajaa suden päälle Västerskogissa.

Hukan tassunjälkiä on havainnoitu tällä viikolla myös Kalkkirannassa lähellä Salpar skolania.

Susi aiheuttaa voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Toiset pitävät verrattain kuitenkin harvoin pääkaupunkiseudulla bongattavan eläimen näkemistä luonnossa pienoisena lottovoittajana.

Toiset taas huolestuvat ja huomauttavat, ettei petoeläin kuulu turhan lähelle ihmisasutusta.

Sipoon Sanomien lukijakyselyyn vastanneista suurin osa, lähes 70 prosenttia, oli sitä mieltä, että susi on tervetullut vieras Sipooseen.

Ulla Yliherne

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet