Ulla Yliherne

Älä savusta kanssauimaria

Sipoo osoittaa hienoa esimerkkiä uimarantojen savuttomuudessa.

Riitta Ketola

Kaunis kesäpäivä. Uimaranta ja hyvä fiilis. Tunnelman pilaa kuitenkin viereiseltä viltiltä nenään leijailee kuvottava sauhu.

Olen lapsesta saakka inhonnut yhtä hajua enemmän kun mitään muuta. Nimittäin tupakan savua. Saan jo pienestä määrästä henkisiä näppylöitä.

Tupakantumppi on tunnetusti uimarantojen yleisin roska, jonka pikkulapsi löytää helposti rantahiekalta, pahimmillaan suuhunsa.

Valtakunnallisen kansanterveysjärjestön ja tupakkapolitiikan asiantuntijan Suomen ASH ry:n mukaan myrkytystietokeskus sai viime vuonna 416 tupakkaan liittyvää kyselyä, jotka koskivat alle 6-vuotiaita.

Suomen ASH muistuttaa, että passiivinen tupakointi on terveyshaitta paikkaan katsomatta, myös ulkotiloissa. Yhdistyksen mielestä uimarannoilla ja leikkipuistoissa tupakointi pitäisikin kieltää lasten suojaamiseksi.

Sipoo osoittaa tupakoimattomuudessa hienoa mallia.

Sipoon uimarannoilla tupakanpoltto on sallittu vain tupakoinnille osoitetulla paikalla. Mikäli tupakkapaikkaa ei ole, tupakointi on uimaranta-alueella kiellettyä.

Savuttomaksi kunnaksi Sipoo julistautui jo vuonna 2012. Käytännössä tämä merkitsee muun muassa sitä, että tupakointi on kielletty kunnan omistamissa ja hallinnoimissa tiloissa sekä ulkoalueilla.

Ulla Yliherne

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Ulla Yliherne

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet