Keravan Ooppera

Ammattimies puikoissa

Kapellimestari Iikka Kotaja hoiti orkesterin virkaa ensimmäisissä saliharjoituksissa.

Merja Halmetoja

Hevoshuijarin kapellimestari, pianisti Iikka Kotaja, on tuttu kasvo Keravan Oopperan produktioista jo aiemmilta vuosilta. Iikka kertoi tunnelmiaan ennen lähestyvää ensi-iltaa:

"Fiilis Hevoshuijarista alkaa olla hyvinkin innostunut. Olen kirjoitushetkellä saanut käytyä Hevoshuijarin musiikin läpi analysoiden musiikilliset rakenteet, melodiat ja harmoniat. Musiikki Hevoshuijariin löytyy vain pianopartituurin muodossa, ja minun tehtäväni on soitintaa musiikki valitsemallemme kokoonpanolle. Nyt olen lempiosassani, eli kirjoittamassa orkestraatiota.

En tuntenut teosta ennestään. Ainoastaan Syysillan tuuli -valssin melodia oli etäisesti tuttu. Kuitenkin Sam. Sihvon tuotanto ja tyyli oli tuttua jo Sihvon kuuluisamman musiikkinäytelmän, Keravan Oopperan vuonna 2017 esittämän Jääkärin morsiamen, tiimoilta. Olin myös siinä kapellimestarina. Kun Jääkärin morsian painottui musiikillisesti paljolti marssimusiikkiin, on Hevoshuijarissa enemmän perinteistä suomalaista tanssimusiikkia - valssia, jenkkaa, polkkaa ja masurkkaa. Se tekee musiikista ehkä jopa hitusen monimuotoisempaa ja vivahteikkaampaa.

Hevoshuijarissa orkesterin kokoonpano on septetti, johon kuuluu piano, harmonikka, puhallinsoittaja (huilu ja klarinetti), kaksi viulua, alttoviulu ja kontrabasso. Mielenkiintoisen kokoonpanosta tekee se, että siihen ei kuulu lyömäsoittajaa. Kun kyseessä on monella tapaa rytmi- ja tanssimusiikki, niin tämä tuo tiettyä haastetta orkestraation kirjoittamiseen. Rytmisiä elementtejä täytyy kirjoittaa muille soittimille. Samalle se luo hyvän jännitteen soittajille, kun he joutuvat ottamaan enemmän vastuuta rytmisestä soittamisesta. Onneksi olen saanut bändiin mukaan soittajia, joilla useilla on taustaa muun muassa kansanmusiikissa, ja näin tiedän, että bändi tulee svengaamaan aivan vietävästi.

Toinen minua innostava asia on tämä pieni jousisto, joka antaa mahdollisuuden tehdä monenlaisia hienostuneita äänenvärejä aina jousisatsista soolosoitantaan. Septetin sointi tulee olemaan yhtä aikaa hyvin salonkiorkesterimainen ja rytmikkään rouhea, niin kuin tanssibändin kuuluukin olla. Se on minusta erittäin siistiä!

Tämä on neljäs produktio, jonka teen Keravan Oopperan kanssa. Yhteistyö on ollut hyvin palkitsevaa, koska minulle on annettu suuri vapaus ja luottamus tehdä ja toteuttaa produktioiden musiikki parhaaksi näkemälläni tavalla. Se on tuonut minulle mahdollisuuden turvallisesti kasvaa ammattilaisena. Lisäksi on ollut erittäin suuri ilo seurata mahdottoman innostunutta ja sitoutuvaa oopperan kuoroa ja tietenkin myös ammattitaitoisia solisteja. Tätä samaa hyvää energiaa odotan innolla myös Hevoshuijarin tiimoilta. Esityksissä nähdään!"

Iikka Kotajan lisäksi Hevoshuijarin orkesterissa soittavat: Jukka Ojala / Sini Ström, harmonikka, Ville Vannemaa / Pekka Seppänen, huilu / klarinetti, Tommi Aspulnd, 1. viulu, Rista Tuura, 2. viulu, Mauri Kuokkanen / Santtu Pozdniakovas, alttoviulu ja Kalle Ylitalo, kontrabasso.

Hevoshuijari-laulunäytelmän ensi-ilta Kerava-salissa la 12.10.2019 klo 17. Muut näytökset la 19.10. klo 17, su 20.10. klo 15, la 26.10. klo 17, su 27.10. klo 15, su 3.11. klo 15, la 9.11. klo 17, su 10.11. klo 15 ja la 16.11. klo 17.

Liput 35€

Myynti: p. 045 213 6181 tai www.lippu.fi
Lisätietoja: www.keravanooppera.fi

Ohjaus ja sovitus: Timo Tirri
Koreografia: Sami Vartiainen
Musiikin johto: Iikka Kotaja

Rooleissa: Olli Tuovinen, Henrietta Grünn, Janne Näreranta, Merja Halmetoja, Minna Ropanen, Antti Tuomaala, Timo Salminen, Seppo Oksa, Pirkko Pesonen ja Timo Kanerva

 

Keravan Ooppera

Aikaisempia kirjoituksia

Keravan Ooppera

Uusimmat mielipiteet