Keravan Ooppera

AJANKOHTAINEN EPOOKKILAULUNÄYTELMÄ

Keskellä Janne Näreranta (komissaari Virenius) rikoskumppaneidensa Timo Kanervan (poliisi Korppi) ja Timo Salmisen (santarmiratsumestari Bashkiroff) kanssa.

Merja Halmetoja

Viekas Vireniuksemme, baritoni Janne Näreranta, on toista kertaa mukana Keravan Oopperan tuotannossa, tällä kertaa puheroolissa. Höpsön jääkärin toilailu on vaihtunut kieron virkamiehen juonitteluun ja ilkeilyyn. Janne pohdiskeli lokakuussa ensi-iltansa saavan Hevoshuijari-näytelmän yhteiskunnallisuutta ja ajankohtaisuutta:

"Tutustuin Sam. Sihvon tuotantoon ensimmäisen kerran keväällä 2016 liittyessäni Keravan Oopperan porukkaan tekemään Jääkärin morsian -laulunäytelmää. Syksyllä 2017 esitetyt näytökset olivat kaikki lähes loppuunmyytyjä. En lainkaan ihmettele teoksen suosiota, sillä Sihvon kynän jälki teksteissä ja musiikissa on helposti lähestyttävää ja korvalle miellyttävää mutta silti omaleimaista ja tunnistettavaa. Hevoshuijari jatkaa samalla linjalla. Teoksen valmistumisajan hengen mukaisesti se kuvaa Suomen itsenäistymisen alkutaipaleen kansantuntoja ja sitä, mitä ensimmäisen maailmansodan jaloissa olleet kansalaiset ovat kokeneet ja tunteneet.

Keravan Ooppera ei tee tästä jo hieman unhoon vaipuneesta laulunäytelmästä mitään ”verkkarimodernisointia”, vaan sijoittaa lavastuksen ja puvustuksen uskollisesti alkuperäiseen kontekstiin ja aikakauteen. Katsojan kannalta tämä on hyvä asia, sillä Sihvon tekstiä ja musiikkia ei saisi kääntymään moderniin ympäristöön. Katsoja voikin rennosti heittäytyä nauttimaan teatterielämyksestä, jossa ei ole kiusaannuttavaa väkisin päivittämistä nykyaikaan.

Näytelmän juoni on varsin perinteinen. Hyvä ja oikeudenmukaisuus voittavat, ja tietenkin rakastavaiset saavat toisensa sekä paha palkkansa. Juoni kulkee eteenpäin ilman monimutkaisia käänteitä, ja laulusta lauluun kulkeva kertomus nivoutuu ehjäksi kokonaisuudeksi. Tanssinumerot tuovat näytelmään yllätyksellisyyttä ja kabareetunnelmaa, joka piristää sopivin välein, kuten kunnon teatterikappaleen kuuluukin.

Teoksen tekstissä syvälle istutettu tematiikka on kuitenkin ajankohtaisempi kuin ensiksi voisi ajatella. Suomi rakensi oman kansallisen identiteettinsä ja itsenäisen valtionsa yhdeksi maailman tasa-arvoisimmista ja oikeudenmukaisimmista ollen näissä teemoissa edistyksellinen jo sata vuotta sitten. Tällainen tilanne ei ole vallitseva normaali monessakaan maassa. Ihmisten eriarvoinen kohtelu, korruptio, salakuljetus, kähmintä, oman edun tavoittelu ja vallan väärinkäyttö ovat arkipäivää monessa valtiossa, jopa Euroopassa ja aivan sen rajoilla. Tässä mielessä näytelmä on myös muistutus siitä, että meillä on asiat hyvin, koska oikeudenmukaisuus ja hyvä ovat olleet meillä voittavat teemat.

Esitän näytelmässä komissaari Birger Vireniusta, joka pyörittää juopon ratsumestarin avustuksella kansliansa kautta kaupungin poliisilaitosta sekä Venäjän santarmilaitosta. Arvata saattaa, että kaikki virkamiehet ovat lahjottavissa, ja Virenius tulkitsee lait oman etunsa mukaisesti. Asemansa perusteella hän tarvittaessa säätää lait lennosta omien tarkoitusperiensä toteuttamiseksi. Vireniukselle ei riitä prinsessa ja puoli valtakuntaa, vaan hän haluaa kuninkaaksi ja koko valtakunnan - tai mieluummin kaksi. Tule katsomaan kuinka äijän käy!" (JN, HG)

Hevoshuijari-laulunäytelmän ensi-ilta Kerava-salissa la 12.10.2019 klo 17. Muut näytökset la 19.10. klo 17, su 20.10. klo 15, la 26.10. klo 17, su 27.10. klo 15, su 3.11. klo 15, la 9.11. klo 17, su 10.11. klo 15 ja la 16.11. klo 17.

Liput 35€
Myynti: p. 045 213 6181
www.lippu.fi
Lisätietoja: www.keravanooppera.fi

Ohjaus ja sovitus: Timo Tirri
Koreografia: Sami Vartiainen
Musiikin johto: Iikka Kotaja

Rooleissa: Olli Tuovinen, Henrietta Grünn, Janne Näreranta, Merja Halmetoja, Minna Ropanen, Antti Tuomaala, Timo Salminen, Seppo Oksa, Pirkko Pesonen ja Timo Kanerva

 

Keravan Ooppera

Aikaisempia kirjoituksia

Keravan Ooppera

Uusimmat mielipiteet