Keravan Ooppera

Ajatuksesta ensi-iltaan

Keravan Oopperan johtokunta. Kuvassa vasemmalta Riitta Harmia, Henrietta Grünn (pj.), Outi Miles, Merja Halmetoja, Anne Maunu ja Rauno Hänninen.

Riitta Harmia

Keravan Oopperan Hevoshuijari-laulunäytelmän ensi-ilta lähestyy. Yhdistyksen johtokunnalla ja näytelmän työryhmällä on takanaan pitkä ja monihaarainen taival. Mitä kaikkea tarvitaankaan, ennen kuin teos on valmis yleisölle esitettäväksi?

Tammikuussa 2018, vain pari kuukautta edellisen näytelmän loppukaronkan jälkeen, yhdistyksen johtokunta alkoi etsiä käsikirjoituksia. Juuri ennen kesälomia syksyn 2019 produktioksi valittiin Sam. Sihvon Hevoshuijari. Kesän aikana suunniteltiin budjettia, rekrytoitiin ja palkattiin työryhmään jäseniä, pohdittiin ja jaettiin rooleja, tehtiin tilavarauksia sekä tutustuttiin alkuperäiseen käsikirjoitukseen ja sen aikakauteen tarkemmin.

Syksyllä 2018 saimme Timo Tirriltä näytelmän sovituksen, ja samoihin aikoihin alkoi musiikillisen puolen työstäminen. Lauluja annettiin sovitettaviksi, sävellettiin ja sanoitettiin puuttuvia palasia ja neuvoteltiin kapellimestarin kanssa. Syksyn aikana valmisteltiin myös teoksen mainosjuliste ja otettiin ensimmäiset promootiokuvat. Samoin markkinointi alkoi jo syksyllä.

Tammikuussa 2019 tapasimme koko työryhmän kanssa ensimmäistä kertaa. Tuolloin pidettiin lukuharjoitus ja tutustuttiin tekijäjoukkoon. Varsinainen harjoituskausi alkoi maaliskuussa, jonka jälkeen tapasimme kaksi kertaa viikossa toukokuun loppuun asti. Kevään aikana aloitettiin aktiivinen markkinointi ja myytiin ensimmäiset pääsyliput. Lavastaja Mikko Rantanen ja puvustaja Merja Halmetoja olivat täydessä työntouhussa, kuoron koreografiat alkoivat muotoutua Sami Vartiaisen johdolla ja laulujen sanat pikkuhiljaa tarttua mieleen. Samaan aikaan rooleissa olevat opettelivat tekstejä ja lauluja ja yrittivät toteuttaa ohjaajan toiveita harjoituksissa parhaan kykynsä mukaan. Tiistai- ja sunnuntai-illat olivat täynnä touhua kaikilla - ja johtokunnalla muut illat kuluivat mukavasti markkinointi-, suunnittelu- ja organisointityössä sekä juoksevien asioiden hoitamisessa. Omilla tahoillaan lavastaja, kuoro-osuuksien sovittaja Jarkko Yli-Annala, kapellimestari ja orkesterisovittaja Iikka Kotaja sekä puvustaja ja ohjaaja jatkoivat omaa puurtamistaan. Kevään viimeinen harjoitus pidettiin tulevassa esiintymispaikassamme, Keuda-talon Kerava-salissa.

Elokuussa 2019, kahden kuukauden kesätauon jälkeen, palasimme harjoitussalille taidepäiväkoti Konstiin päämäärätietoisina ja täynnä taistelutahtoa. Markkinointia tehostettiin entisestään, olemme muun muassa käyneet jakamassa mainoslehtisiä erilaisissa konserttitilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa, ja niitä on pudoteltu pinokaupalla myös postilaatikoihin. Puvustusta ja rekvisiittaa on viilattu kaikissa harjoituksissa, ja puvustaja-Merja apureineen on ajanut ympäri maita ja mantuja hakemassa puuttuvia artikkeleita. Lipunmyyjämme Aila Malmström on vastaillut kärsivällisesti lippuja ostavien asiakkaiden ja ryhmien kyselyihin ja pitänyt joukkueemme ajan tasalla lipunmyyntitilanteesta. Käsiohjelmamateriaalin kerääminen aloitettiin alkusyksystä, samoin mainosten hankkiminen. Syyskuun aikana pääsimme kaksi kertaa harjoittelemaan Kerava-salissa, ja siellä tehtiin toisen harjoituksen aikana myös esityksiä varten tarvittava nauhoite. Olemme myös etsineet ja löytäneet valokuvaajan sekä videokuvaajan tallentamaan produktiomme.

Nyt, syys-lokakuun vaihteessa 2019, olemme loppukiriosuudella kohti kahden viikon päästä koittavaa ensi-iltaa. Odotamme siirtymistä päiväkoti Konstin tiloista Kerava-saliin, jossa pääsemme vihdoin viimeisen viikon ajan harjoittelemaan oikeiden lavasteiden sekä orkesterin kanssa. Markkinointia ja lipunmyyntiä tehdään päivittäin, käsiohjelman materiaali on lähetetty taittoon ja siitä pian painoon, puvustukseen tehdään viimeisiä silauksia ja yritetään muistaa kaikki pienetkin tarpeelliset hoidettavat asiat. Näyttämötyöskentelyä viilataan ihan viimemetreille asti, joten tekemistä riittää vielä ihan jokaisella.

Pitkällä matkalla on ollut ruusuja ja risuja, ala- ja ylämäkiä, mutkia ja pitkää suoraa. Yhteistyöllä, kärsivällisyydellä ja ahkeruudella on kuitenkin päästy hyvään vaiheeseen. Vielä on pari viikkoa aikaa tehdä viimeisiä hienosäätöjä kaiken suhteen, ja sitten hyvillä mielin todeta: TERVETULOA KATSOMOON! (HG)

Hevoshuijari-laulunäytelmän ensi-ilta Kerava-salissa la 12.10.2019 klo 17. Muut näytökset la 19.10. klo 17, su 20.10. klo 15, la 26.10. klo 17, su 27.10. klo 15, su 3.11. klo 15, la 9.11. klo 17, su 10.11. klo 15 ja la 16.11. klo 17.

Liput 35€
Myynti: p. 045 213 6181
www.lippu.fi
Lisätietoja: www.keravanooppera.fi

Ohjaus ja sovitus: Timo Tirri
Koreografia: Sami Vartiainen
Musiikin johto: Iikka Kotaja

Rooleissa: Olli Tuovinen, Henrietta Grünn, Janne Näreranta, Merja Halmetoja, Minna Ropanen, Antti Tuomaala, Timo Salminen, Seppo Oksa, Pirkko Pesonen ja Timo Kanerva

 

Keravan Ooppera

Aikaisempia kirjoituksia

Keravan Ooppera

Uusimmat mielipiteet