Keravan Ooppera

Muuttumisleikissä pääroolia tekevä Henrietta Grünn

Aamuvarhaisella Helena Karlingin salongissa

Merja Halmetoja

Hevoshuijarissa naispääroolia tekevä Henrietta Grünn kertoo valmistautumisestaan päivän koitokseen:

"Lauantai. Kello on noin kahdeksan, kun on suoriuduttava aamupalalta pukemaan ja suunnattava kohti Keravaa. Yhdeksältä täytyy olla jo kolkuttelemassa Salonki Helena Karlingin ovea. Kampausoperaation aikana saa hetken hengähtää rauhassa, jutella mukavia Helenan kanssa ja vaikka lukea päivän uutisia.

Pyykkimummon huivi kampauksen suojana matka jatkuu kohti harjoitushuonetta. Välipalan jälkeen vuorossa on elimistön herättely päivän rientoihin, omien kohtausten ja vuorosanojen läpikäynti, äänenavaus sekä pieni lauluharjoitus. Vaikka näytelmän varsinainen harjoituskausi on jo päättynyt, täytyy oman roolin touhut muistella mieleen ja ylläpitää erityisesti viiden päivän näytöstauon jälkeen. Samalla saa vähän tuntumaa omaan vireystilaansa sekä päivän laulukuntoon.

Treenin jälkeen ehtii vielä hetkeksi kotiin vähän lepäämään - ja syömään kunnolla. Koska teatterilla täytyy olla hyvissä ajoin, eikä näytöksen aikana tule syötyä, energiaa on oltava varastossa riittävästi moneksi tunniksi. Levon ja tankkauksen lopuksi pitää vielä käydä läpi varusteet, jotta kaikki tarvittava tulee mukaan. Sitten taas nokka kohti Keravaa.

Kello on puoli kolme, ja näytöksen alkuun on kaksi ja puoli tuntia. On aika istahtaa maskeeraajan taikojen ääreen. Ihmisiä alkaa ilmestyä teatterille, vähitellen hiljaisuus ja rauha muuttuvat äänekkääksi säpinäksi. Valmistaudutaan paitsi kukin erikseen myös koko joukko yhdessä. Puolentoista tunnin aikana täytyy silittää, viimeistellä maskia ja kampausta, vaihtaa arkivaatteet rooliasuun, kamppailla mikrofonin kiinnityksen kanssa ja muistella lavalla omia askelkuvioita. Puoli tuntia ennen näytöksen alkamista on yhteinen sound check. Sitten vielä viimeinen keskittyminen.

Kello lyö 17, Henrietta on hävinnyt, ja lavavalmiudessa on Helena. Kun vaatteet, hiukset ja meikki ovat kunnossa, voi hyvillä mielin kiivetä näyttämölle. Kahden ja puolen tunnin kuluttua, kun meikki pestään pois, hiukset kammataan perus ponnarille ja kartanon tyttären mekko vaihtuu farkkuihin ja huppariin, teatterikupla puhkeaa ja alkaa palautuminen. Seuraavana päivänä on edessä sama taival tiivistetyssä aikataulussa. Viikonlopun jälkeen maanantaina voi välillä olla vaikea muistaa, kuka ja kenen kengissä ruokakaupan käytävillä kulkeekaan."

Keravan Oopperan Hevoshuijari-laulunäytelmä Kerava-salissa vielä kuusi kertaa:

la 26.10. klo 17, su 27.10. klo 15, su 3.11. klo 15, la 9.11. klo 17, su 10.11. klo 15 ja la 16.11. klo 17.

Liput 35€

Myynti: p. 045 213 6181, tuntia ennen ovelta tai www.lippu.fi
Lisätietoja: www.keravanooppera.fi

Ohjaus ja sovitus: Timo Tirri
Koreografia: Sami Vartiainen
Musiikin johto: Iikka Kotaja
Lavastus: Mikko Rantanen
Puvustus: Merja Halmetoja

Rooleissa: Olli Tuovinen, Henrietta Grünn, Janne Näreranta, Merja Halmetoja, Minna Ropanen, Antti Tuomaala, Timo Salminen, Seppo Oksa, Pirkko Pesonen ja Timo Kanerva

Keravan Ooppera

Aikaisempia kirjoituksia

Keravan Ooppera

Uusimmat mielipiteet