Ulla YliherneKirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Uutinen ei ole mielipide

Ei jää paikallislehden suhtautuminen asiaan epäselväksi. Lehdistö voisi keskittyä tiedottamaan faktoista.

Näin kommentoi Sipoon Sanomien Facebook-sivulle kirjoittanut lukija julkaistuamme tällä viikolla uutisen paikallisen ravintolan ulkomaisen työvoiman rekrytointiongelmista.

Arvoisa lukija, olitkohan varmasti muistanut tarkistaa omat faktasi? Tällöin olisit tietoinen, että toimittajan kirjoittama uutinen ei ole koskaan toimittajan oma mielipide asiasta. Toimitus ei tee uutisia tunnepohjalta.

Toimittaja voi siis esimerkiksi kirjoittamaa kasvissyönnistä, vaikka olisi itse vannoutunut lihansyöjä.

Toimittajan tehtävänä on olla tiedonvälittäjä.

Toimituksen työskentelyä Suomessa ohjaa journalistin ohjeet, jotka ovat kaikille julkisesti nähtävillä.

Nimestään huolimatta journalistin ohjeet ovat pohjimmiltaan yleisön oikeuksia.

Journalisti on vastuussa totuuden kertomisesta lukijalleen, ei mainostajalle, ministereille eikä edes lehden omistajalle.

Toimittaja ei saa taipua, jos joku ulkopuolinen painostaa muuttamaan juttua. Toimituksellista päätösvaltaa ei koskaan luovuteta toimituksen ulkopuolelle.

Vastuullinen media pyrkii myös aina tarkistamaan tietonsa mahdollisimman hyvin.

Jos virheitä kuitenkin tapahtuu, media korjaa virheensä asianmukaisesti. Ja jos ei korjaa, kuka tahansa voi tehdä kantelun Julkisen sanan neuvostolle.

Hyvä on kuitenkin muistaa, että se, että lukija on uutisen sisällön kanssa eri mieltä, se ei tee uutisesta vielä virheellistä.

Journalistin ohjeita noudattavan median tunnistat muun muassa Vastuullisen journalismin merkistä, jonka Julkisen sanan neuvosto ja sen jäsenmediat lanseerasivat maaliskuussa 2018.

Vastuullisen journalismin merkin löydät myös tästä paperilehdestä.

Medianlukutaidon hälyttävästä heikentymisestä on oltu huolissaan useampia vuosia. Median itsensä tehtävä on huolehtia siitä, että taso ei pääse laskemaan enää yhtään.

Ulla Yliherne

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Ulla Yliherne

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet