Keravan Ooppera

Keravan Oopperan Hevoshuijari-esitys oli positiivinen kokemus

Hevoshuijari (Olli Tuovinen) ja Verotska (Merja Halmetoja) kisailevat ruoskatanssin tahdittamina.

Helsingin Sotaveteraanikuoro-kerho, mukanaan laulunjohtajansa Reijo Pajamo, oli katsomassa näytöstämme 20.10.2019. Yhdistyksemme sai Pajamon kirjoittaman tervehdyksen ja tunnelmakuvauksen kyseisestä näytöksestämme.

"Helsingin Sotaveteraanikuoro-kerho vieraili lokakuussa 2017 Keravalla katsomassa Sam Sihvon laulunäytelmää ”Jääkärin morsian”, joka Keravan Ooppera esitti. Esitys suorastaan valloitti matkalaiset. Kun viime keväänä saimme ilmoituksen tulevasta niin ikään Sam Sihvon säveltämästä Hevoshuijari-laulunäytelmän esityksestä, tilasimme oitis liput lokakuun näytökseen eikä sitä tarvinnut katua.

Jo esityksen käsiohjelma tarjosi mielenkiintoista tietoa. Olen paljon tutkinut Sam Sihvon (1892-1927) elämää, pitänyt hänestä pari kertaa esitelmänkin Sihvojen sukukokouksessa, silti yllätys oli, ettei näytelmää ollut esitetty lainkaan ammattiteattereissa. Mielenkiintoinen tieto oli myös se, että Hevoshuijari-näytelmän ensi-ilta oli Lappeenrannan teatterissa toukokuussa 1925.

Kun Hevoshuijari on laulunäytelmä, keskeisessä osassa on sen musiikki eli orkesteri ja laulurooleissa esiintyvät näyttelijät. Iikka Kotajan johtama orkesteri soitti rytmikkäästi huomioiden musiikin luonteen ja säestäen tyylikkäästi lauluosuuksia. Minua viehätti orkesterin osuudessa etenkin ”bassopuolen” vahvuus, joskin orkesteri innostui välillä soittamaan ehkä turhan voimakkaasti peittäen laulajien esityksiä.

Siinä missä Jääkärin morsian valloitti kuulijansa monilla mieleen jäävillä melodioillaan Hevoshuijarin on tyydyttävä vähempään. Ehkäpä säveltäjän inspiraatio ei enää synnyttänyt samaa melodista loistokkuutta, koska Hevoshuijarista elämään on jäänyt vain yksi laulu, Syysillan tuuli, jota lauletaan monissa yhteislaulutilaisuuksissa.

On vaikea lähteä priorisoimaan esityksen laulurooleja. Joita esitykseen sisältyi 21. Odotin innolla Olli Tuovisen esiintymistä hevoshuijari Kusminin roolissa, koska hän oli suorastaan häikäissyt Kansallisoopperan Oopperan kummitus -esityksessä. Kun esityksen alkuvaiheessa kaikui laulu ”Syysillan tuuli”, sotaveteraanikuoro-kerhon jäsenten, etenkin naisten – miksi ei myös miesten - sydämet värähtelivät. Olin sitä lauleskellut tulomatkalla bussissa, joten se oli illan seuratuin laulu.

Lauluosuuksissa kunnostautuivat myös kaikki kolme näyttelijää: Merja Halmetoja-Sivonen, Henrietta Grünn ja Minna Ropanen selviytyivät osuuksista hyvin. Äänet kantoivat, soivat puhtaasti, joskin pientä kireyttä esiintyi etenkin ylä-äänissä. Katsoja ei aina ymmärrä, miten vaativaa laulun ja liikehdinnän yhdistäminen on. Kun joutuu liikkumaan portaita ylös - alas, tanssimaan, pyörähtelemään välillä vilkkaastikin, vaatii se hyvää hengitystekniikkaa sekä keskittymistä. Seurasin erityisesti Merja Halmetojan esiintymistä, koska Jääkärin morsian -näytelmässä hänellä oli ainoastaan puherooli. Nyt hän osoitti laulullisen osaamisensa, lisäksi myös liikunnallisen taitonsa.

Ohjaaja Timo Tirri oli rakentanut varsin vauhdikkaita ja mukaansatempaavia joukkokohtauksia, joissa laulu kaikui suorastaan riemukkaana. Jarkko Yli-Annala oli onnistunut yhteen kuorosovitukseensa luomaan herkän ”madetojamaisen” soundin. Esityksen ohjauksessa oli vältytty kuolleilta kohdilta”, niinpä en nähnyt kenenkään katsomossa ”näppäilevän kännykkäänsä” kesken esityksen. Kansannäytelmään olennaisena kuuluvaa hersyvää huumoria välitti vanhapoikapoliisi Korppi alias Timo Kanerva.

Palasimme Helsinkiin todeten: Hevoshuijari yllätti valmiudellaan ja suorituksellaan. Niinpä bussissa istui harvinaisen monta tyytyväistä matkaajaa, olihan saatu nauttia hienosta teatteri-illasta.

Helsingin Sotaveteraanikuoro-kerholaisten kaino toivomus Keravan Oopperan suuntaan oli: ottakaa seuraavaksi ohjelmaan jokin operetti, koska siihen teillä on ammatillista valmiutta."

Helsingissä 8.11.2019
Reijo Pajamo, vanhoihin koululauluihin ja virsiin ”hurahtanut” karjalainen

Viimeiset esitykset: la 9.11. klo 17, su 10.11. klo 15 ja la 16.11. klo 17.

Liput 35€

Myynti: p. 045 213 6181, tuntia ennen ovelta (käteisellä) tai www.lippu.fi
Lisätietoja: www.keravanooppera.fi tai https://www.facebook.com/Keravan-Ooppera-177189159135186/

Keravan Ooppera

Aikaisempia kirjoituksia

Keravan Ooppera

Uusimmat mielipiteet