LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: Lupauksia, velkaa ja veronkorotuksia

Sipoon kunnan taloushaasteet ovat tulevina vuosina suuret, mutta huonoista näkymistä huolimatta kasvatamme toimintamenojamme todella paljon vuoden 2020 talousarviossa. Lisäksi velkataakkamme uhkaa karata täysin käsistä nousten viime vuoden 3339 eurosta per asukas yli 6000 euroon vuonna 2022. Nyt tässä tilanteessa pitää päättäjien olla tarkkana ja vastuullisia.

Sotevaliokunnan määräraha vuodelle 2020, verrattuna kuluvan vuoden budjettiin, nousee 6,9 prosenttia, mikä lienee ennätysluokkaa Suomessa.

Kuntien talous on yleensäkin menossa huonon suuntaan ja siksi monet naapurikunnat ovat jo reippaasti sopeuttamassa toimintaansa.

Esimerkiksi Porvoossa sotemenojen kasvu on ainoastaan 2,6 % ja talouden suunnittelu on tiukkaa.

Tässä tilanteessa ja näillä luvuilla on Sipoossa vastuutonta esittää vielä lisämenoja käyttötalouteen, kuten osa valtuutetuista nyt tekee, vaan nyt pitää tarttua toimeen, jotta menojen kasvu pysyy järkevissä rajoissa.

Viimevuosien menojen voimakas kasvu ja budjettien ylitykset kertovat sen, että poliitikot eivät ole hoitaneet tehtäviään oikein. Löperön taloudenpidon on annettu jatkua ja nyt pahinta oli vielä se, että muutama RKP:n, vihreitten ja Politiikasta iloa-ryhmän jäsen olivat valmiita korottamaan kunnallisveroa puolella prosentilla.

Tarkoittaa siis sitä, että jos valtuutettuna ei ole hoitanut asioita asiallisesti, niin sitten yritetään siirtää vastuu kuntalaiselle rokottamalla heiltä rahat huonoon taloudenpitoon.

Ei niin. Ei varsinkaan tässä tilanteessa, jossa nykyisen hallituksen soteuudistus tulee johtamaan siihen, että Sipoolta viedään sote ja verotuloista todennäköisesti 12,3 veroäyriä.

Veronkorotuspaineita meillä riittää tulevaisuudessa, mutta ne taklataan vastuullisella taloudenpidolla ja sopeutusohjelmalla, mikä pitää aloittaa heti. Tarkka käyttötalouden ja investointien hallinta on tärkeätä myös hurjan velkataakan vuoksi, sillä 2/3 osalla laskevilla verotuotoilla pitää maksaa ennätyssuuret velat pois.

Tehtävää ja haasteita riittää valtuustossa, mutta onneksi ei niin dramaattisessa ympäristössä kuin 80 vuotta sitten. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

 

Ari Oksanen

Kirjoittaja on Sipoon kunnanhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet