Puheenaihe

Turun joukkopuukotuksen tutkijat: Turvapaikkakäsittelyä pitää nopeuttaa merkittävästi – "Odottelu lisää radikalisoitumisen riskiä"

Turun joukkopuukotuksista syytetty marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui nopeasti Suomessa. Kuva oikeudenkäynnistä keväältä 2018.

Janne Koivisto

Turun joukkopuukotusta tutkinut työryhmä haluaa nopeuttaa turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten käsittelyä.

Tutkintaryhmän mukaan käsittelyn pitäisi nopeutua huomattavasti nykyisestä noin 1,5 vuodesta. 

– Nopeutettua menettelyä tulee lain salliessa käyttää. Käsittelyä tulee kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka, tutkintaryhmä toteaa torstaina julkaistussa loppuraportissaan.

Tutkijoiden mukaan nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne.

– Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara. Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita.

Turun joukkopuukotuksista syytetty marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui nopeasti Suomessa. Bouananen elokuussa 2017 tekemä isku oli ensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty terroriteko Suomessa.

Tutkintaryhmä suosittaa myös, ettö Maahanmuuttovirasto hyödyntää kaikki "kohtuudella käytettävissä olevat keinot" turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi.

– Keinoja ovat ainakin asian erityinen selvittäminen turvapaikkapuhuttelussa, iänmäärityksen hyödyntäminen sekä tietojen pyytäminen hakijan kotimaasta.

Sisäministeriötä tutkijat kehottavat perustamaan neuvontapalvelun, jonne voi ottaa yhteyttä erilaisista turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä ja huolista. Bouananen radikalisoitumisesta yritettiin varoittaa viranomaisia, mutta tieto ei ehtinyt perille.

Lisäksi työryhmä haluaa turvata radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoituksen sekä yhdenmukaistaa vaativien viranomaistilanteiden johtamis- ja viestintätavat. Sisäministeriön ja Hätäkeskuslaitoksen pitää kehittää uusia toimintamalleja myös nopeaan väestön varoittamiseen.

Kaiken kaikkiaan suosituksia on yhdeksän.

Tutkintaryhmän johtajana toimi Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Tutkintaryhmä luovutti tutkintaselostuksensa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Selvitys: Suomen turvapaikkapäätöksissä ei systemaattista virhettä – irakilaisten kielteisten päätösten taustalla lähtöalueen muutos14.6.2018 10.05

Kommentit (7)

Kommentit

Kohta on varmaan kansa

Kohta on varmaan kansa barrikadeilla. Tai ainakin osa.

Vastuu kuulu kokoomukselle ja

Vastuu kuulu kokoomukselle ja keskustalle joiden ansiosta tämäkin terroristiteko tapahtui.Suomalaiset maksavat uhreille ja oikeudenkäyntikulut.Parhaat asianajajat jotk anäille rikollisille järjestetään laskuttavat 500 euroa tunnissa jos riittää enää nykyisin ja kielenkääntäjien palkkiot jne.jne.Sensuuri ei auta eivät ihmiset pelolla ja uhkailulla nykymaailmassa ole hallittavissa.Miten tyhminä suomalaisia oikein pidetään 2000 luvun suomessa.

Jäi vielä mainitsematta ,

Jäi vielä mainitsematta , että kun nyt halutaan taas lisää rahaa perustaa uusia virastoja jotta turvapaikanhakijoiden asioita pystytään yhä paremmin ja nopeammin selvittämään sekä nyt myös tämän radikalisoitumisen ja nopeutetun käsittelyn osalta tietää se varmaan muun tavallisen ihmisen veroilla kustannettavien tarpeiden kallistumisista ja palvelun tasojen laskemista sekä vähenemistä . Jostain ne rahat on pois ja tiedämme että tavallisen veronmaksajan tarpeista kuten aina .

Soili Nurminen

Missä se tuomio viipyy

Missä se tuomio viipyy luvattuna Kesäkuun alussa... :-) Päivän selvää tämän työryhmän lausunto, joka ei heilauta muita kuin koko yhteiskuntaa sen veronmaksajia, haavoittuneita- ja uhreja omaisineen kyseisestä hörhöstä ennen tapausta Supolle ilmotettuna, lapsuuden ystävä ja kämppäkaveri vielä maasta päästettynä. Toki myös lähdettiin sotaan, niin kuin täältä on useilla tapana varmasti lähteä, agentti termeillä kerrottuna "Interpolin kautta" sittemmin Maailman laajuiseti etsintäkuulutettuna Marokolaisena, joka paljastui pyydettynä maanne ylivoimaisesti eniten myös julkisuudessa täysin pehmeitä puhuvasta ammattikunnasta 23 -vuotiaaksi Uzbekistanilaiseksi, joka jouduttiin julkitullessaan muuttamaan jostain syystä heti 24-vuotiaasta ilmeisesti omansa ikäiseksi 23-vuotiaaksi, jos häntä nyt on yleensäkään edes elävässä olemassa kyseisellä julkisiudessa esitetyllä identiteetillä tekijän ehdottomana radigalisoijana. Kuin tilaus maallenne jonka tuomiota ei kuulu politikoinnin toki jatkaessa kulkuaan.

Eli jos Uzbekistanilaine 23-

Eli jos Uzbekistanilaine 23- vuotias Suomen kansalainen on elävässä elämässä olemassa on hänellä varmasti nimi koko Valtiota kohdanneessa Draagisessa tapahtumassa, jossa näistä maanne kansalaisista joku voisi mahdollisesti auttaa hänen Kansainvälisesti etsintäkuulutetussa etsinnässä, mikäli Mikrosirulla varustettua Suomen passia ei pystytä paikallistamaan. Sen ollessa näin ollen vain nk.maasiru. Politikointi siis jatkukoon kielteisen turvapaikan saaneiden, heidän radikalisoitumisen pohjalta ja uusia virkoja, sekä mahdollisia jopa virastoja perustettakoon todellisen totuuden ollessa kyseenalaita, mutta konkreettisesti tapahtunutta.

"Tutkintaryhmä suosittaa myös

"Tutkintaryhmä suosittaa myös, ettö Maahanmuuttovirasto hyödyntää kaikki "kohtuudella käytettävissä olevat keinot" turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi." Ei tule tapahtumaan. Kaikki puolueet ja poliitikot persuja lukuunottamatta ovat suvakkipuolueita ja -poliitikkoja, joten on odotettavissa hirveää älämölöä, jos maahanmuuttovirasto edes harkitsee ikätestien käyttöä laajemmassa määrin. Joitain kymmeniä testejä ovat tehneet ja varsin hyvällä prosentilla lapsukaiset osoittautuvat aikuisiksi ja jotkut ovat jopa yli 30-vuotiaita.

"Omanarvontuntonsa ja

"Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita." Kuinka kelvottomia ihmisiä nämä muslimimiehet oikein ovat, jos muutamassa kuukaudessa tai edes vuodessa heistä tulee potentiaalisia terroristejä, jos turvapaikansaanti ei onnistu tai päätös viipyy?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat