Puheenaihe

Tutkijat tekivät hämmästyttävän havainnon susien käytöksestä: "Kun ensi kerran näin sudenpennun noutavan palloa, menin kananlihalle"

Tukholman yliopiston työryhmä tutkii parhaillaan susien ja koirien eroja ja samankaltaisuuksia.

Arkisto/Erja Hinkkanen

Monille koirille pallon noutaminen on mieluisaa peliä. Nyt tutkijat ovat huomanneet, että myös susilla on luontainen kyky noutaa palloa, kertoo tiedesivusto Sciencedaily.com

Tukholman yliopiston tutkimus julkaistiin hiljattain iScience-lehdessä.

Havainnot tehtiin tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin kolmen pesueen kolmentoista sudenpennun käyttäytymistä.

Tutkimuksissa osa niistä näytti oma-aloitteisesti kiinnostusta palloa kohtaan ja toi sen takaisin vieraalle ihmiselle, joka kannusti palauttamaan sen.

Tutkijat pitävät löydöstä yllätyksenä: aiemmin on arvioitu, että ihmisten merkkien ymmärtämiseen tarvittavat tiedolliset taidot heräsivät sudesta polveutuvilla koirilla vasta, kun ihmiset kesyttivät ne noin 15 000 vuotta sitten.

– Kun ensi kerran näin sudenpennun noutavan palloa, menin kirjaimellisesti kananlihalle, sanoo tutkija Christina Hansen Wheat Tukholman yliopistosta.

Hansen Wheat on kiinnostunut siitä, miten kesyttäminen vaikuttaa eläimen käytökseen. Tutkimuksissaan hänen työryhmänsä kasvatti suden- ja koiranpentuja ja laittoi ne erilaisiin käytöstesteihin.

Yhdessä testissä vieras ihminen heittää sudenpennulle tennispallon huoneen poikki ja rohkaisee pentua hakemaan ja tuomaan se hänelle.

Kaksi sudenpentujen pesuetta kiinnostui vain vähän tai ei kiinnostunut lainkaan pallosta tai sen hakemisesta.

 

Kolmas pesue osoitti kuitenkin toisenlaisia merkkejä: osa pennuista ei vain mennyt pallon perään vaan myös vastasi vieraan ihmisen sosiaaliseen merkkiin ja haki pallon hänelle.

– Oli hyvin yllättävää, että jotkut sudet oikeasti noutivat pallon, Hansen Wheat toteaa.

– Kukaan meistä ei odottanut tämän tapahtuvan. Erityisen yllättävää oli, että sudet hakivat pallon ihmiselle, jota ne eivät olleet nähneet koskaan aiemmin.

 

Tutkijan mukaan koirien ja susien samankaltaisuudet voivat kertoa meille jotain siitä, mistä lemmikkikoiriemme käytös kumpuaa.

Hansen Wheatin työryhmä jatkaa tutkimuksia koirien ja susien erojen ja samankaltaisuuksien selvittämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Korjatkaa linkki lähteeseen.

Korjatkaa linkki lähteeseen.

Noudon opettaminen koiralle

Noudon opettaminen koiralle on maailman helpoin asia kun omistaja vaan tajuaa homman jujun. Miksei susi oppisi sitä ihan samalla tavoin, niin lähellä ne ovat toisiaan geneettisesti. Hevonenkin oppii noutamaan keppiä. Kokeiltu on.

Oikeasti? Mutta ihmekös tuo

Oikeasti? Mutta ihmekös tuo toisaalta että elukat tykkää leikkiä, esim. lehmät on aika kovia pelaamaan fudista, Youtubesta löytyy :D

Isäni suomenhevosorivarsa

Isäni suomenhevosorivarsa (säkä 174 cm) oli leikkisä kuin koira. Veti keppiä ja nouti käskystä. Laskettiin joskus leikkiä, että se oli syntynyt väärään ruumiiseen. Okrassa (maatalousnäyttely) oli muutama vuosi sitten iso hieho, joka oli hillittömän kiinnostunut meidän terrieristä. Se, siis hieho, olisi halunnut leikkiä. Pikku tyttö, jonka oma hieho oli, kertoi sen tykkäävän koirista kovasti.

Oisko niin että ihminen on

Oisko niin että ihminen on aikoinaan kesyttänyt suden juuri vastaavalla tavalla, heittämällä palloa tms.? Ja tämä käyttäytyminen on sitten säilynyt näihin päiviin asti.

Kiva ja mielenkiintoinen

Kiva ja mielenkiintoinen juttu tämä. Ja mukavat yleisökommentit.

Asia meni niin muinaisuudessa

Asia meni niin muinaisuudessa, että vain sopeutuvaisimmat sudenpennut ihmisen hoteissa jätettiin henkiin, ja niin sosiaalisuus lisääntyi susisukupolvesta toiseen ja syntyi koira.

Niin ja aluksi ilmeisesti

Niin ja aluksi ilmeisesti vähiten ihmistä stressavat yksilöt uskaltautuivat lähelle leirinuotiota saadakseen jämiä ja kun huomasivat, että ihmisiltä saa ruokaa niin uskaltautuivat entistä lähemmäksi. Tässä oli siis kyse stressihormonitasosta. Valtaosalla stressihormonitasot estivät lähestymästä ihmistä riitävän lähelle saadakseen syötävää, joten niistä ei koskaan tullut ihmisen kumppania.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat