Sipoon teatteri

Sipoon teatteri: Taipelaisten huippuleiri koulun päätteeksi

Kehoa ja kasvoja auki - näin saadaan ääni soimaan!

Minttu Eerola

Sipoon teatteri järjesti kesäkuun alkupuolella teatteritaiteen perusopetuksessa oleville lapsille ja nuorille nelipäiväisen leirin kesäkoti Kallioniemessä. Osallistujia oli yhteensä 29, joista viisi oli aikuista huoltajaa ja kouluttajaa. Mukana olivat myös teatteriharjoittelija Vilma ja Essi-koira.

Leiri aloitettiin tutustumisella, missä kävi ilmi jotain jokaisesta leirille osallistujasta: kuka on siro ja kuka angstaa, joku on selkeästi paras ja toinen älykäs. Päivän aikana kävi ilmi, että kaikki osallistujat lukevat paljon. Ensimmäisen päivän työpajat pitivät sisällään tutustumisleikkejä, laulutekniikkaa ja laulamistakin. Nuoremmista lapsista lähti ääntä, kun taas vähän vanhempien keskuudessa laulu oli alkuun pihinää ja hyrinää. Lopulta kuitenkin vetäjänä toimiva Riitta Kaukonen sai heistä irti ääntä niin, että sisällä ollut Minna Myrskykarikin kuuli sisään nuorten ääniä, eikä pelkästään mukana laulavan teatterikoira Essin sooloa. Essi osoittautuikin oivalliseksi tueksi lauluharjoituksissa.

Päivän viimeisenä tehtävänä leiriläiset saivat kirjoittaa tekstiä haluamastaan aiheesta, mikä olikin suuri hämmästyksen aihe. Kerrankin sai kirjoittaa mitä haluaa! No tietenkin, eihän tässä missään koulussa nyt oltu. Tekstit olivatkin aikamoisia! Niitä ihmeteltiin tulevina päivinä aika tavalla. Toiset kirjoittivat tarinaa, oli päiväkirjaa ja runoja. Tekstit saivat aikaan vetäjissä jopa liikutuksen kyyneliä. Miten täysillä jokainen olikaan leirillä mukana!

Seuraavina päivinä jokainen kirjoitti laulun sanat ja keksi sävelen. Helpommin sanottu kuin tehty. Kappaleita työstettiin aina yksityisesti Riitta Kaukosen kanssa samalla, kun muut leiriläiset rakensivat Laura Aralan kanssa liikkeistä erillistä tanssinomaista kokonaisuutta. Tässäkin leiriläiset olivat itse tekemässä koreografioita ja harjoittelivat hikipäinä yksityiskohtia ja takoivat lihasmuistiin ojennuksia, koukistuksia, kyykkyjä ja hyppyjä.

Rankka työ vaatii arvoisensa huvitukset. Leiriläisille tarjottiin työskentelyn lomassa myös veneretki lähisaarten ympäri, jossa silmiä hivelevät saaristomaisemat ja kasvoille roiskuva merivesi hellivät veneellistä kerrallaan. Maisemissa oli niin haukikaislikko, pesivä joutsen, kuin Rölli-peikon rantakin.

Tietystihän leirillä pitää olla myös leirikaste! Jännitys oli käsinkosketeltavaa, kun leiriläiset menivät ensin huoneisiinsa odottamaan noutoa. Ilmassa raikui kiljunta ja useat kyselivät vuoroaan. Huone kerrallaan leiriläisiä noudettiin radalle. Rataa pitkin kuljettiin silmät suljettuina, vaikka ohjaaja olikin matkassa mukana. Radalle oli ilmestynyt niin hypyn vaativa monttu, suohirviöiden päitä, kuin Kapteeni Koukun hautakin. Välillä ei ollut mahdollista kulkea narusta pidellen, vaan joukkueet joutuivat luottamaan kaveriin ja ohjaajaan siinä, etteivät he kulkeneet ojaan. Yhteistyön ja yhdessä toimimisen taitoja kehitettiin porukalla.

Viimeisen illan discossa vatkattiin lantioita ja tanssittiin hindutanssia toivebiisien tahdissa Kallioniemen kauniissa merimaisemassa.

Kaiken kohokohtana saapuivat torstaina saareen vanhemmat, joille esitettiin demonstraatioesityksinä kaksi nuorten itsensä säveltämää ja sanoittamaa laulua ja Laura Aralan kanssa leiripäivien aikana luodut tanssit. Leiri oli mainio osoitus lasten ja nuorten luovista kyvyistä, jotka puhkeavat loistoon, kun niille vain annetaan mahdollisuus.

Sipoon teatteri jatkaa teatteritaiteen perusopetusta syksyllä Sipoon kansalaisopiston kursseina kouluttajanaan teatteritaiteen maisteri Laura Arala. Perusopetuksen ryhmiä on yhteensä neljä, joista kaksi toimii Nikkilässä ja kaksi Söderkullassa. Ikäryhmät jakautuvat alle ja yli 10-vuotiaisiin. Lisätietoja perusopetuksesta saa teatterin nettisivuilta.

Tämä tarina on hyvä lopettaa Sara Rantalan leirillä tekemään riemukkaaseen lauluun Kesä, joka soi korvamatona leirin jälkeen ohjaajilla vähintään kaksi viikkoa:

Nyt se alkaa.

Kesä saapuu, lumet sulaa.

Nyt se alkaa ja kaikki nauttia saa.

Kohta ei oo huolta kellään,

kaikki rentoutuu,

murheet, surut haudattu on taa.

 

Rantaan juoksen lujaa

upotan varpaat hiekkaan.

Silti uimista ei voita mikään.

Mökillä kun ollaan vaan

ei mikään ole parempaa

ja hauskanpito jatkuu aina vaan.

 

Nyt se alkaa.

Kesä saapuu, lumet sulaa.

Nyt se alkaa ja kaikki nauttia saa.

Kohta ei oo huolta kellään,

kaikki rentoutuu,

murheet, surut haudattu on taa.

 

Kaupungin asfaltti tuo hehkuu kuumana

ja lokit satamassa kirkuvat.

Torille kun matkustaa

ja mansikan kun suuhun saa

kesä on parhaimmillaan.

 

Nyt se alkaa.

Kesä saapuu, lumet sulaa.

Nyt se alkaa ja kaikki nauttia saa.

Kohta ei oo huolta kellään,

kaikki rentoutuu,

murheet, surut haudattu on taa.

Sipoon teatteri

Aikaisempia kirjoituksia

Sipoon teatteri

Etelä-Sipoon Nuorisoseura ry on perustettu jo vuonna 1948. Varhaisimmissa asiakirjoissa mainitaan perustajajäsenenä mm. sipoolainen kuuluisuus nobelisti A. I. Virtanen. Seuran nykypäivän näkyvin toimintamuoto on Sipoon teatteri. Teatteritoiminnan aktiiviset harrastajat ovat esiintyneet kesäisin jo yli 20 vuoden ajan Söderkullan kartanon luonnonkauniilla ulkonäyttämöllä. Syksyllä 2010 alkoi laajamittainen lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetus yhteistyössä Sipoon kunnan ja Kansalaisopiston kanssa. Tässä toiminnassa on mukana lähes 50 opiskelijaa. Teatteritaiteen koulutusta järjestetään kahdessa ryhmässä sekä Söderkullassa että Nikkilässä. Kyseessä on useita vuosia kestävä erittäin kattava teatteritaiteen koulutus, joka antaa lapsille ja nuorille loistavat ilmaisun ja yhteistyön taidot elämää ja tulevaa opiskelua varten. Kaikkeen toimintaan voi perehtyä paremmin seuran nettisivuilla osoitteessa www.sipoonteatteri.fi. Sieltä löytyvät myös tiedot näyttämö- ja muun toiminnan yhteyshenkilöistä.

Uusimmat mielipiteet