Egovajeessa muutos ei onnistu

Toni Hinkka

Teit taas uudenvuodenlupauksen. Joko repsahdit? Työssäsikin yritetään toteuttaa muutosta. Harvoin onnistuu.

Opin tämän taas kerran kantapään kautta. Löimme ystävän kanssa vetoa painonpudotuksesta. Viisi kiloa pois jouluun mennessä. Häviäjä(t) kirjoitta(v)a(t) julkisesti epäonnistumisesta. Tämä on minun kirjoitukseni.

Ego ja sen vaje

Muutoksen vaikeuteen on monia syitä. Yksi niistä on ego. Vaan toisinpäin kuin yleensä luullaan. Egovaje estää muuttumasta.

Ego on mentaalista energiaa. Kaikki tahdonalaiset ponnistelut kuluttavat tätä energiaa, jota ihmisessä on rajallinen määrä. Kuluttavaa ovat järkeily, tunteiden käsittely ja fyysinen suorittaminen.

Energiaasi siis kuluttaa esimerkiksi ajattelun välttäminen (unohda pinkit muumit poreammeessa) tai tunnereaktion tukehduttaminen (ole välittämättä puolison, asiakkaan, pomon tai kollegan ilkeilystä).

Kun pakotat itsesi tekemään jotain (tai olemaan tekemättä), halu ja kyky hillitä vähenee. Se on kuluttavaa. Tämä voidaan jopa todentaa veren glukoositasoja mittaamalla.

Halutessamme muuttaa jotain, pitää meillä riittää mentaalienergiaa, egoa. Tahdonvoimaa. Siksi kannattaa muuttaa mahdollisimman vähän kerrallaan. Samalla energiaa ei saisi kulua muutoksen kannalta turhiin asioihin.

Muutoksen johtaminen

Jotkut ”johtajat” kuvittelevat, että muutos toteutuu paremmin kettuilemalla, kurmoottamalla ja nalkuttamalla. Ei, vaan pitää olla normaaliakin kannustavampi, innostavampi ja ymmärtäväisempi.

Jotkut ajattelevat, että lupaus itselle toteutuu parhaiten, kun tekee elämässään täyskäännöksen. Lopettaa kaikki paheet kerrallaan, syö nälkäkuolemarajalla ja treenaa kuin huippu-urheilija. Ei. Tämä on takuuvarma keino romahdukseen.

Muuta yksi asia kerrallaan ja niin pienenä muutoksena, että egosi tuskin huomaa. Kun muutoksesta on tullut uusi normaali, voit ottaa seuraavan askeleen: toisen asian tai vähän enemmän sitä ensimmäistä.

Aluksi painoa lähti reippaasti. Sitten ei millään. Kohta sitä alkoikin tulla takaisin. Lopputulos taitaa olla kilo tai kaksi enemmän kuin aloittaessa.

(Lähde: Roy Baumeister: Self-control as a limited resource, 1998)

Toni Hinkka

Kirjoittaja on johtamisen ammattimentori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kunta ottaa katuja omistukseensa – Asukkaat saavat korvauksia lunastuksista
 2. Säästöpankkisäätiön aitiopaikalta on saanut nähdä rahavirtojen virkistävän yhdistyksiä – Monika Tillander jättää seuraajalleen asiamiehen tehtävät
 3. Sipoo joutuu maksamaan korvauksia määräaikaiseksi palkatulle opettajalle
 4. Minä ja Suomenlahti: Klaavun kauppiaspariskunta pyörittää Suomen pienintä itsenäistä osuuskauppaa – unelmatyö löytyi kuin kohtalon oikusta
 5. Poliisi kiittelee uutta tieliikennelaki – tämä muuttuu maanantaista alkaen: rikesakosta luovutaan ja tiekäyttäjien vastuullisuus korostuu
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.