Kolumni: Lapsella on oikeus olla oma itsensä, myös netissä

Antti Järventaus

Lukijalta

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tällä viikolla 30 vuotta. Juhlavuoden erityinen teema on Saan olla minä. Lasten nettiasioita työkseni pohtivana aloin miettiä, mitä tämä oikein tarkoittaa verkossa.

Lapset ovat netin käyttäjinä melkoinen joukko. Jo laturinjohdomittaiset vipeltäjät haikailevat sosiaaliseen mediaan ja visioivat omia tubevideoitaan. Halu jakaa ajatuksia ja kertoa tarinoita, tulla nähdyksi ja rakastetuksi, se on meissä sisäänrakennettuna.

Verkon nurja puoli tulee tutuksi valitettavan nopeasti. TikTok-videoiden kommentit ovat liian usein murskaavia, ja verkkopeleissä vasta-alkajaa lyödään kuin vierasta sikaa. Auta armias, jos paljastuu, että olet tyttö. Siitä se riemu ratkeaa.

Innostuksen korvaa tyrmistys, suru ja lopulta kyynisyys. Jos kerran ilkeät sivallukset ovat verkossa normi, parasta vain kasvattaa paksua nahkaa, hakea suojaa viileän netti-identiteetin takaa ja antaa takaisin samalla mitalla.

Ainakaan ei kannata tulla esiin omana itsenään. Nettiminä kestää paremmin hittiä.

Kuinka tässä näin pääsi käymään? Netistähän piti tulla kiva fiksujen ihmisten paikka.

Pyysin kuudesluokkalaisia kertomaan meille aikuisille ajatuksiaan sosiaalisesta mediasta. Vastauksista välittyi selvästi, että meitä kaivataan mukaan rakentamaan mukavaa ja turvallista nettiä. Luomaan tilaa, jossa jokainen voi olla turvallisesti oma itsensä.

Mitä se voisi olla käytännössä?

Ainakin voisi ensin pysähtyä miettimään, millaista sometodellisuutta itse tuotamme. Revinkö vai ravitsen? Olenko aidosti oma itseni? Millaista esimerkkiä näytän nuoremmalle sukupolvelle?

Entä miten olen mukana lasteni digiarjessa? Muistanko kannustaa reiluuteen ja kertoa mitä mieltä ole trollaamisesta ja törttöilystä? Että se ei ole ok. Ei verkossakaan.

Joskus taistelu verkon tuulimyllyturpia vastaan tuntuu toivottomalta. Ei kuitenkaan anneta periksi. Jokainen teko, pienikin, paremman nettikulttuurin puolesta on.

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa.

Antti Järventaus

Kirjoittaja on digitaalisen hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien asiantuntija Pelastakaa Lapsilla. Hän asuu Sipoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu